Южна Корея инсталира над 200 хиляди 5G базови станции

Южна Корея първа пусна 5G мрежите и в страната вече има 24 млн. абоната
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 200 хиляди 5G базови станции вече са инсталирани в Южна Корея, а броят на абонатите на клетъчните мрежи от пето поколение достигна 24 милиона, според актуални данни от правителството на страната.

През април 2019 г. Южна Корея първа в света пусна комерсиални 5G мрежи. Сега 5G покритието обхваща 85 града в страната, а към края на май броят на абонатите на мрежите от пето поколение е почти 24 милиона души, по данни на Министерството на науката и ИКТ.

В последните месеци абонатната база на 5G мрежите получи допълнителен тласък за растеж от появата на нови модели 5G телефони, включително Apple iPhone 13. Лидер по брой 5G връзки e най-големият оператор в страната SK Telecom с 11,4 милиона абонати, следван от KT със 7,3 милиона, докато LG Uplus е трети с 5,2 милиона клиенти на 5G мрежата си. Новите комуникационни услуги се използват от почти половината от населението на страната.

Операторите са уверени, че абонатната база ще продължи да расте, подпомогната от новите, по-евтини тарифни планове, както и от правителствените инициативи, които се стремят да облекчат тежестта на телефонните разходи за домакинствата. Освен това 47 милиона души са използвали 4G мрежи към края на май, а още 83 256 абонати са били свързани към виртуални оператори.

В момента 5G услугите се предоставят чрез неавтономни (NSA) мрежи, свързани с 4G платформата. Към края на февруари в страната са били разположени 202 903 броя 5G базови станции, което е 23% от общия брой 4G LTE станции в Южна Корея. Резултатите от търга за 5G честоти бяха обявени през юни 2018 г. – тогава SK Telecom и KT получиха 100 MHz ленти в обхвата 3,5 GHz, а LG Uplus получи 80 MHz обхват.

През декември миналата година Министерството на науката и ИКТ обяви намерението си да отпусне допълнителни 3,4-3,42 GHz честоти по искане на LG Uplus. Но търгът беше отложен през февруари, тъй като SK Telecom и KT не се съгласиха с условията: заявеният обхват от LG Uplus се оказа близък до този, който е разпределен на оператора сега, което означава, че използването му ще струва на LG Uplus по-евтино отколкото на останалите, т.е. най-малкият оператор ще има предимство пред по-големите конкуренти.

Според браншовата асоциация GSMA, миналата година 5G мрежите са заемали 33% от цялата мобилна инфраструктура на страната, като се очаква делът им да се увеличи до 73% през 2025 г.

Коментар