Канада претърпя „неприемлив“ срив на комуникациите

Телекомуникационен срив в Канада блокира редица обществени услуги в петък
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералният министър на индустрията на Канада привика спешно шефовете на телекомуникационните фирми, след като прекъсване на услугите на една от тях – Rogers Communications – срина мобилни и интернет услуги в цялата страна, възпрепятствайки няколко ключови услуги.

В изявление Франсоа-Филип Шампан каза, че ще се срещне с Тони Стафиери, главен изпълнителен директор на Rogers, и с други лидери на телекоми, за да обсъдят подобряването на „надеждността на мрежите в Канада“. Той нарече срива „неприемлив“.

Мащабното прекъсване, което започна в петък сутринта и продължи най-малко 15 часа, парализира комуникациите в редица сектори, включително здравеопазването, правоприлагането и финансовата индустрия. Много служби на 911 не можеха да приемат входящи обаждания. Няколко болници съобщиха за засегнати услуги. Транзакциите с дебитни карти бяха невъзможни.

В събота Стафиери публикува изявление, в което се извинява за прекъсването. „Знаем колко много нашите клиенти разчитат на мрежите ни и искрено се извинявам“, каза той. „Особено сме обезпокоени от това, че някои клиенти не могат да се свържат със службите за спешна помощ, и разглеждаме проблема като спешен приоритет“.

Услугите са били възстановени до пълното им функциониране. „Сега вярваме, че стеснихме обхвата на вероятните причини“, посочи шефът, като уточни, че вероятно става дума за „повреда на мрежовата система след актуализация на поддръжката в основната мрежа“. Това е довело до неизправност на някои от рутерите на телекома рано в петък сутринта.

Ричард Льоблан, професор по управление, право и етика в Йоркския университет в Торонто, каза, че прекъсването показва колко уязвими са канадската индустрия, финансовите институции и здравните системи от атака срещу телекомуникационен доставчик. „Това можеше да бъде катастрофално за страната“, каза професорът.

Коментари по темата: „Канада претърпя „неприемлив“ срив на комуникациите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Който не връща турбината…. жъне “неприемливи ” сривове в комуникациите…

  2. .

    огромна почти девственна площ с богати и разнообразни ресурси и извлечени най-удобните човешки ресурси из целия свят, тези “претърпявания” може да се окаже и симулации за подготовка на предотвратявене на по-големи бедствия.

Коментар