Измамник от Флорида продал подправено Cisco оборудване за над $1 млрд.

Властите в САЩ засякоха мащабна измама с подправено мрежово оборудване на Cisco
(снимка: CC0 Public Domain)

38-годишният Онур Аксой от Маями, Флорида, е арестуван и обвинен от Генералната прокуратура на САЩ, че внася от Китай и продава на болници, училища, държавни и военни агенции ремонтирано и преправено оборудване на Cisco, представяйки го като ново. Мъжът е обвинен също така в продажба на фалшиви продукти в Amazon, eBay и в други онлайн платформи.

Ответникът ръководи група от компании, Pro Network Entities, които между 2013 и 2022 година са внесли в САЩ десетки хиляди модифицирани и некачествени мрежови устройства Cisco, закупени от Китай с отстъпки до 95-98%. След това тези устройства са продавани чрез 19 свързани компании и 25 или повече акаунта в Amazon и eBay в САЩ и други страни.

Въпросните устройства имат проблеми с производителността, функционалността и сигурността, които водят до неизправности и причиняват значителни щети на клиентите, съобщи Ройтерс в репортаж по случая.

Доставчиците на Аксой преработват стари и евтини модели устройства на Cisco (включително употребявани), за да изглеждат като оригинални, по-скъпи и по-нови модели. За да остане незабелязан, Аской използвал фалшиви адреси за доставка, представял фалшиви документи и разделял пратките на по-малки.

Между 2014 и 2022 година обаче американските митници са конфискували около 180 пратки с фалшиво оборудване на Cisco, изпратено до Pro Network Entities от съучастници на Аксой в Китай и Хонконг.

„Китайските фалшификатори често добавят пиратски софтуер към Cisco устройствата и неоторизирани, нискокачествени или ненадеждни компоненти, включително компоненти за заобикаляне на технологичните мерки за проверка на съответствието на софтуерния лиценз и удостоверяване на хардуера”, гласи прессъобщение на Министерството на правосъдието на САЩ.

За по-голяма достоверност измамниците използвали фалшиви етикети, стикери, кутии, документация и опаковки на Cisco. Общо групата Pro Network Entities е получила повече от 100 милиона долара приходи от измамни транзакции. Стойността на дребно на предложеното оборудване превишава един милиард щатски долара.

Аксой е обвинен в 11 криминални престъпления, включително измама по пощата, измама по електронен път, фалшифициране и заговор. По всяка точка от обвинението максималната присъда затвор е между 5 и 20 години.

Коментар