Deutsche Telekom продава звеното си за клетъчни кули

Deutsche Telekom продава комуникационните си кули, ще ги ползва под наем (снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите Brookfield Asset Management и Digital Bridge спечелиха надпреварата за придобиване на мажоритарен дял в бизнеса, който се занимава с изграждане и поддържане на комуникационните кули на Deutsche Telekom в Германия и Австрия. Очаква се сделката да приключи до края на годината.

Продажбата се оценява на 17,5 милиарда евро. След нея инвеститорите ще притежават общо 51 процента от GD Towers, като Deutsche Telekom ще запази остатъка. Операторската група ще подпише и договор за наем за „благоприятно“ използване на въпросните активи.

GD Towers управлява повече от 40 000 обекта в Германия и Австрия, като планира да добави 5400 нови локации до края на 2026 г. Сегашният главен изпълнителен директор на бизнеса с кули Бруно Джейкъбфьорборн и финансовият директор Томас Рийд ще продължат да изпълняват съответните си роли след приключване на сделката.

С транзакцията Deutsche Telekom става поредният оператор, който продава своите пасивни инфраструктурни активи. Съперниците от „тежката категория“ в Европа Orange и Vodafone Group също започнаха да коментират в последно време възможността за бъдеща дейност по сливания и придобивания на съответните им подразделения за изграждане и управление на кули.

Подобен процес тече в момента и в Япония, където през март NTT Docomo обяви, че ще продаде 6002 телекомуникационни кули на Jtower. След това NTT Docomo ще „ползва под наем” тези кули от Jtower.

Малко по-рано, през октомври 2021 г. японският мобилен оператор Rakuten Mobile и JTower започнаха партньорство с цел споделяне на инфраструктура. Японските фирми не крият, че виждат бъдещето на мрежовите комуникации въз основа на споделената инфраструктура.

Коментар