3D биопринтери навлизат ускорено във фармацията и козметиката

3D биопринтирането се използва все по-често във фармацевтичната и козметичната промишленост (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на 3D биопринтиране се очаква да достигне 3,3 милиарда щатски долара до 2027 г., в сравнение с 1,3 милиарда за текущата година. Това означава средногодишен темп растеж на пазара от 20,8% за периода 2022 – 2027 г., прогнозира анализаторската компания Markets and Markets.

Фактори за бързия темп на развитие са технологичният напредък в 3D биопечата и биоматериалите, наред с нарастващото използване на 3D биопринтирането във фармацевтичната и козметологичната промишленост. Успоредно с това анализаторите отчитат увеличено публично и частно финансиране в подкрепа на изследователските дейности в сферата на биопринтирането. В същото време недостигът на квалифицирани специалисти и високите разходи за разработка и производство възпират растежа на пазара.

Въз основа на компонентите, пазарът е сегментиран на 3D биопринтери и 3D биомастила. 3D биопринтерите заемат по-големия пазарен дял през 2021 г. Технологичният напредък и нарастващото търсене на трансплантации на органи са основните фактори, движещи растежа в този сегмент.

От гледна точка на приложенията пазарът се дели, условно, на две ниши: изследователски приложения и клинични приложения. Сегментът на изследователските приложения представлява по-големият дял от пазара на 3D биопечат през 2021 г. Тази област обхваща изследванията на лекарства, регенеративната медицина и 3D клетъчните култури.

Що се касае до географското разпределение, през 2021 г. Северна Америка доминираше пазара, следвана от Европа. Значителните държавни и частни инвестиции за разработване на усъвършенствани технологии за 3D биопринтиране, високият процент на приемане на тези технологии и присъствието на ключови играчи на пазара в региона осигуряват големия дял на Северна Америка.

Очаква се обаче пазарът на Азиатско-тихоокеанския регион да расте с най-висок среднодогодишен темп на растеж през прогнозния период, според прогнозата на Market and Markets.

Коментар