„Девня Цимент” ще внедри система за утилизиране на въглеродни емисии

Система за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии ще бъде инсталирана към високотехнологичния завод за производство на клинкер и цимент в Девня
(снимка: Девня Цимент АД)

 Първи български проект за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии печели финансиране от Фонда за иновации към Европейския съюз. ANRAV на Девня Цимент АД е сред 17-те проекта, които получават финансиране от фонда.

Проектът има за цел да намали значително въглеродните емисии от собствено и не само производство, като така ще повлияе на локално и национално ниво и ще спомогне за постигане на въглеродните цели на страната ни, заявиха от Девня Цимент.

Фондът за иновации е една от най-големите програми за финансиране на иновативни нисковъглеродни технологии, които са в основата на индустриални решения, подкрепящи прехода към въглеродно неутрална  Европа.

ANRAV на Девня Цимент е първият български проект, спечелил финансиране от Фонда и първият на Балканите за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии от индустрията.

„Успяхме да се преборим с над 140 проекта и показахме на оценителите, че подобен проект има смисъл именно в България. По-голямата част от екипа, подготвил кандидатурата на ANRAV, е български и работи не само за спечелването на проекта, а и за каузата – да реализираме иновативна технология за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии именно в България”, каза Михаил Полендаков, изпълнителен директор на „Девня Цимент” АД.

Проектът ще бъде финансиран от Фонда за иновации със 190 милиона евро, като останалата част от инвестицията се поема от частно финансиране. Като крайна инвестиция това ще е една от най-големите за страната в последните години.

„Девня Цимент” АД е част от световната група ХайделбергЦимент Груп. Проектът ANRAV е един от първите и най-голям по мащаба си за групата до този момент. Планира се системата за улавяне на въглеродни емисии да бъде построена и инсталирана към високотехнологичния завод за производство на клинкер и цимент на дружеството в град Девня.

Коментар