Тайван забрани на Foxconn да инвестира в чип индустрията на Китай

Недостигът на чипове превърна полупроводниковата индустрия в стратегическа за държавите
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванското правителство забрани на местната компания Foxconn, най-големият производител на електроника по договор, да инвестира в китайския конгломерат за полупроводникови технологии Tsinghua Unigroup без предварително одобрение от властите на острова.

Китайското подразделение Foxconn Industrial Internet планира да похарчи 1,46 милиарда долара за закупуване на дял в Tsinghua Unigroup, съобщи Ройтерс, позовавайки се на тайвански медии. По този начин компанията иска да разшири присъствието си в индустрията за производство на чипове.

Но тайванските власти са все по-загрижени за намерението на Китай да даде мощен тласък на своята полупроводникова индустрия и вече въвеждат нови правила, които трябва да предотвратят кражбата на полупроводникови технологии. В Тайпе са сигурни, че Китай засилва дейността си в областта на индустриалния шпионаж.

Тайван забранява на своите компании да строят модерни технологични заводи в Китай, за да избегне изтичане на технологии. Властите вече са уведомили Foxconn, че „случаят [с инвестицията в Китай] трябва да бъде прегледан, преди да може да се направи нещо”. Ако не се подчини, Fosconn ще се изправи пред голяма глоба, еквивалентна на $837 577.

Foxconn, от своя страна, заяви пред репортери, че възнамерява да действа „като следва правилата”. Компанията не уточни естеството на действията си и не потвърди плановете за инвестиции в китайската група.

Tsinghua Unigroup всъщност е подразделение на престижния китайски университет Tsinghua, което през миналото десетилетие се превърна в лидер в местната полупроводникова индустрия. Производителят обаче срещна големи финансови затруднения през 2020 г. и беше изправен пред фалит.

На фона на интереса към пазара на електрически превозни средства, Foxconn се стреми да произвежда автомобилни чипове самостоятелно, по-специално иска да придобие фабрики за полупроводници по целия свят, тъй като глобалният недостиг на чипове засегна всички – от производителите на потребителска електроника до производителите на автомобили.

Пазарните наблюдатели обаче предупреждават, че в обозримо бъдеще светът ще се изправи не пред недостиг на полупроводникови чипове, а пред криза на тяхното свръхпроизводство.

Коментар