AMD се намества все по-удобно на сървърния пазар

Обявление през седмицата на един от добре познатите играчи в ИТ индустрията, задълбочи очертаваща се тенденция на пазара. Gateway, американският доставчик на компютърни системи, ще продава сървъри с процесори на AMD.
Макар и да не е в топ 3 при сървърите, Gateway е поредният голям производител, който търси разнообразие в продуктовата си гама извън тясното обвързване с Intel. Всички пред него, вкл. HP, IBM, Sun и Dell вече предлагат AMD-базирани машини.
Ръстът в приходите на Sun за второто тримесечие на годината надвиши очакванията на анализаторите и се дължеше на новите сървъри с Opteron процесори на AMD. Компанията успя да възвърне позиции чрез стратегия, насочена към пазара на евтини сървъри.
Преди броени дни Dell, най-лоялният през годините партньор на Intel, пусна на пазара първите си лаптопи с процесори на конкурента AMD. Миналия месец Dell за първи път в историята си обяви и сървъри с AMD чипове. Става въпрос за моделите PowerEdge с чипове Opteron. Така гигантът в компютърния бизнес вече поддържа не-Intel конфигурации в цялата си продуктова гама – РС, сървъри и лаптопи.
Вече няма сериозен играч на сървърния пазар, който може да си позволи да не предложи алтернатива на Intel в сървърната си линия, смятат анализатори от Forrester. Това е изискване на пазара. Потребителите търсят по-евтини решения, базирани на процесора AMD Opteron.
Стъпките на компании като Dell, Gateway и останалите са внимателни и премерени. Те не могат да допуснат преобръщане с главата надолу на досегашното статукво. Intel си остава големият доставчик на пазара за сървърни процесори.
На производителите на сървъри се налага да балансират. От една страна, те искат да имат доставчик на големи количества процесори (а това означава по-ниски цени), какъвто е Intel. От друга, трябва да се съобразяват с желанието на клиентите за избор извън процесорите само на една компания.
Новата линия сървъри на Gateway включва три модела (1U, 2U и 3U) за малки и средни компании. Те са изградени на базата на двуядрения процесор AMD Opteron 2000 или Opteron HE с графика Nvidia MCP55 Pro GPU.
Всеки сървър поддържа дискове SAS и SATA II с възможност за замяна по време на работа и захранващи блокове с висока степен на наличност (high availability). Цените на машините започват от $1,799 за варианта 1U.
Gateway предвижда разширение на линията си от Opteron сървъри с нови модели. Това е добра новина за AMD, и не дотам за Intel. Навлизането на AMD в сървърните машини ще става бавно, стъпка по стъпка. В Gateway, а и не само там, не могат да си позволят доставките от Intel да пресъхнат, коментират от Forrester.
Само в резултат на партньорството с Dell обаче AMD очаква да продаде 14 милиона повече процесори до края на 2008 година, като така би си осигурила около 30% от световния пазар на РС и сървъри.

Коментар