Бил Гейтс чу колко модерна страна сме

Майкрософт ще подкрепи усилията на България за развитие на електронното правителство и електронното управление. Това заяви Жан-Филип Куртоа, президент на „Майкрософт Интернешънъл”, на срещата си с министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев вчера в Брюксел.
Срещата се състоя след форума "Ден на иновациите". На него презентации направиха председателят на „Майкрософт Интернешънъл" Бил Гейтс, неговият заместник Жан-Филип Куртоа, премиерът на Финландия Мати Ванханен и Николай Василев. Българският министър представи страната ни като модерна и  привлекателна за иновации.
“Тъй като в България навлизането на новите стандарти за оперативна съвместимост и обмен на информация съвпада с дейностите за развитие на електронното правителство, страната се очертава да изгради едно от най-модерните е-правителства в Европа”, допълни още Куртоа.
Преди няколко дни в София министър Василев се срещна с Вахе Торосян, вицепрезидент на Майкрософт за Европа, Близкия изток и Африка. На срещата Торосян предложи през февруари 2007 г. в Брюксел да се проведе Ден на иновациите за България. По-късно това предложение беше прието и от министър-председателя Сергей Станишев, като остава да се уточни датата на форума.
Днес в Брюксел Николай Василев ще разговаря с белгийския министър на труда и електронното правителство Петер Ванвелтховен, който ще сподели добри практики в тази област, както и опита на страната в изготвянето на електронни карти на служителите от администрацията.

Коментар