САЩ разрешиха на Ericsson да купи американски PaaS доставчик

Сегментът „платформа като услуга” е перспективно направление в бизнеса на Ericsson (снимка: Ericsson)

Американската агенция за чуждестранни инвестиции одобри предложението на Ericsson да закупи доставчика на облачни комуникации Vonage за 6,2 милиарда долара. Дълго отлаганата сделка трябва да приключи следващата седмица.

В кратко изявление на фондовия пазар Ericsson посочи, че сделката е одобрена от Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати, което е последното регулаторно препятствие за преодоляване, преди компанията да може да приключи покупката.

Vonage е основана през 1998 г. като доставчик на домашни телеком услуги, използващи глас през IP (VoIP). Фирмата се разшири извън САЩ и навлезе в Канада през 2004 г., а след това и в Обединеното кралство през 2005 г.

През следващото десетилетие Vonage пренасочи усилията си от домашните телефонни услуги към корпоративните облачни услуги. Това се случи чрез поредица от придобивания на компании, които предлагат облачни услуги по заявка за различни предприятия. Днес Vonage работи като доставчик на комуникационна “платформа-като-услуга” (CPaaS) както за индивидуалните потребители, така и за бизнеса.

При първото обявяване на сделката през ноември 2021 г. Ericsson изчисли крайната дата на придобиването за първата половина на 2022 г. Въпреки това наскоро компанията разкри, че това очакване е било преразгледано и датата за приключване е отложена за юли, тъй като американският регулатор все още не е дал зелена светлина.

Придобиването е част от опитите на Ericsson да увеличи бизнеса си сред корпоративните организации и да се възползва от възможността, която вижда в сегмента на комуникационните предложения от вида „платформа като услуга“.

По-рано Ericsson отбеляза, че комбинацията от клиентската база и общността на разработчиците на Vonage с неговия собствен опит в мрежите ще създаде редица нови възможности. Те включват ускоряване на цифровизацията на предприятията и разработване на усъвършенствани API, станали възможни благодарение на 5G.

В дългосрочен план шведският доставчик на телекомуникационни технологии възнамерява да създаде „глобална платформа за иновации в отворена мрежа, изградена върху допълващи се решения на Ericsson и Vonage“.

Коментар