Облачните технологии ще имат огромна роля в образованието

Oблачните технологии ще имат възлова роля в образователните технологии през идните 5 години (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на образователни технологии и интелигентни класни стаи ще нарасне от 125,3 милиарда долара през настоящата до 232,9 милиарда до 2027 г. Основните фактори, движещи този осезаем растеж, включват нарастващо търсене на решения за електронно обучение, базирано на изкуствен разум, прогнозират анализаторите от Markets and Markets.

След пандемията и внезапното преминаване към електронно обучение мнозина намират редица ползи от прилагането на образователни технологии в процеса на обучение. Днес тези системи биват прегърнати от училища, университети, частни школи и, разбира се, корпоративни организации.

Сегментът на интерактивните дисплеи ще представляват най-големия дял от на пазара през прогнозния период. Тези дисплеи помагат за съвместно преподаване и насърчават сътрудничеството в реално време. Наричани още „умни черни дъски“, те улесняват съвместната работа между учениците, спомагайки за развитието на социални умения.

Според някои проучвания, подобна групова дейност в класните стаи, често подпомагана от технологиите, може да доведе до 20% по-високи нива на развитие на социално-емоционални умения. Учениците в подобни класове са с 13% по-склонни да се чувстват уверени, като участват активно в дискусиите в клас.

Както може да се очаква, облачните технологии ще имат огромна роля в бъдещите образователни технологии.

Особено голяма е ролята на облачните изчисления във висшето образование. Преподавателите могат лесно да провеждат онлайн уроци и да ангажират студентите си в различни програми и онлайн проекти, като използват облачните технологии в образованието. И тук, както в много други области, облачният модел на работа с технологиите се радва на възходяща тенденция и носи предимства като намаляване на физическата инфраструктура, по-ниски разходи за поддръжка, 24×7 достъпност и ефективен анализ на електронното съдържание.

Любопитна част от прогнозата на Markets and Markets гласи, че страните, които ще играят водеща роля във възприемането и прилагането на образователни технологии, ще са Австралия, Япония, Китай и Индия.

Коментар