Глобиха Лакорда за нелоялна конкуренция


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 13 800 лв. на фирма Лакорда АД, гр. София, за извършено нарушение на чл. 29 от ЗЗК.

Проучването е по молба на АПИС България ООД и АПИС Европа АД, конкуренти на ответника при предлагането на правно-информационни системи. Според молителите дружеството не заплаща дължимите държавни такси при използването на базата данни от Търговския регистър към Агенцията по вписванията и така получава търговско предимство.

КЗК е установила, че достъпът до базата данни на Търговския регистър през интернет страницата на Агенцията по вписванията е умишлено затруднен, като е поставено условие за въвеждане на произволно генериран код. При нормалното използване на страницата с цел справки, Лакорда би имала нужда от допълнителни човешки ресурси за получаване на нужната информация.

Комисията установи, че дружеството използва специално създаден софтуер, улесняващ дейността му, чрез който заобикаля ограниченията за информация на Агенцията и получава непозволен достъп до цялата база данни на Търговския регистър.

КЗК счита, че Лакорда с непозволени действия усвоява и използва данните от регистъра, като създава свои собствени правно-информационни продукти, които предоставя срещу заплащане. С неплащането на съответните държавни такси дружеството получава стопанско предимство пред конкурентите си и по този начин между тях се създават условия за неравнопоставеност.

Предистория

Сагата АПИС-Лакорда продължава вече трета година. Лакорда бе основана през 2006 година от Горан Горанов, бивш служител на АПИС. Оттогава насам двете фирми водят война в публичното пространство.

През 2007 година двете фирми влязоха в съда, след като АПИС повдигна обвинение за накърняване на авторксите права над нейните продукти „Апис Право” и „Апис Практика”. Лакорда пък отвърна с предложение да купи АПИС, една от най-старите фирмиза правно-инфорамционен софтуер у нас.

През юли същата година КЗК наложи имуществена санкция в размер на 10 000 лв. на АПИС за злословия по адрес на конкурента. Основанието бе чл. 31 ал 1. от ЗЗК – "Забранява се увреждането на доброто име и доверието към конкурентите, както и на предлаганите от тях стоки или услуги чрез твърдение или разпространяване на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид." Поводът пък бе съобщението на АПИС на нейната Интернет страница, че съди Лакорда.

В края на 2007 година АПИС шумно протестира срещу търга на тогавашното министерство на държавната администрация за правно-информационен софтуер. И АПИС, и Лакорда участваха в конкурса заедно с още три фирми. АПИС бе отстранена заради неизрядни документи. Междувременно делото АПИС-Лакорда стигна до Люксемург, след като Софийският градски съд поиска от европейските магистрати да разтълкуват разпоредби от Директива 96/9/ЕО за правна закрила на базите данни.

В началото на 2009 Европейският съд в Люксембург взе решение по станалото скандалноизвестно дело на АПИС срещу Лакорда. На 5 март бе публикуван отговорът на т. нар. преюдициално запитване, отправено на основание член 234 ЕО от Софийски градски съд (България) с акт от 19 ноември 2007 г., постъпил в Съда на 4 декември 2007 г., в рамките на производство по дело „Апис-Христович“ ЕООД срещу „Лакорда“ АД. Всяка от двете фирми изрази радостта си от намесата на евро-съда и изтълкува по свой начин коментарите в решението.

Коментар