Още 75 години живот за закона на Мур

Законът на Мур, според който броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява на всеки 18 месеца, няма да бъде вечно актуален, смятат учени.

От резюме на научна статия, публикувано във Physical Review Letters, става ясно, че правилото, по което се развива полупроводниковата индустрия, ще остане валидно "само" още 75 години.

Законът на Мур беше формулиран през 1965 година от Гордън Мур, един от основателите на Intel. И до ден днешен законът действа с пълна сила, а компютрите станаха неимоверно по-бързи.

Постепенно обаче инженерите достигат физическия предел на транзистора, който не може да бъде по-малък от атома. Това ограничение се очаква да бъде преодоляно от квантовите компютри, пише InsideScience.

Авторите на научния анализ са изчислили, че идеалният квантов компютър може да изпълни 10 септилиона операции в секунда. Това е абсолютният максимум, отвъд пределите на който не може да достигне нито един компютър.

На базата на своите изчисления, учените стигат до извода, че ръстът в скоростта на компютрите ще приключи след 75 години.

Прогнозата може да е и по-песимистична, тъй като квантовите компютри все още не са създадени. Напълно реален сценарий е действието на закона да бъде прекъснато за известно време, поради неспособност на сегашните технологии да го поддържат.

Коментар