Skype готви поглъщане на свой конкурент

Собствениците на Skype се готвят да купят конкурентната VoIP услуга Gizmo5, твърди TechCrunch, позовавайки се на няколко достоверни източника.

Евентуална сделка ще се сключи на ниво около $50 милиона, но преговорите все още са на много ранен етап. Апетити към Gizmo5 имат и други играчи на пазара, което може да повиши цената й.

eBay, собственикът на Skype, е заинтригуван от услугата, тъй като в момента не притежава правата върху ключова P2P технология, която се използва в интернет разговорите.

Шведската фирма Joltid, собственост на основателите на Skype Никлас Зенстрьом и Янус Фрис, подаде миналия месец иск срещу eBay, която планира да продаде Skype.

Ищците твърдят, че Skype използва без разрешение технология, която принадлежи на Joltid. Двамата основатели оценяват щетите от нарушаване на техните авторски права на $75 млн. за всеки ден работа на Skype.

Един от възможните изходи за eBay от създалата се ситуация е да придобие P2P технология и да я интергира в своята услуга. Gizmo5 е много подходяща за тази цел, тъй като се явява аналог именно на Skype.

по темата: „Skype готви поглъщане на свой конкурент”

добавете коментар...

  1. any

    Тъпото печели, тв си е м$ аксиома. Гизмо и скайп нямат база за сравнение. Първото е боклук, второто поддържа почти всички им протоколи, воип и т.н. Обаче бозаджиитe се се хванали за скайп и не пускат. Ако не бяха бозавите потребители светът щеше да е добро място.

Коментар