Два стартъпа искат да покорят Марс преди Илон Мъск

Проект на два американски стартъпа предвижда мисия до Марс след две години
(снимка: Relativity Space / Impulse Space)

Две космически стартиращи компании от Калифорния възнамеряват да изпратят мисия до Марс преди Илон Мъск. Relativity Space и Impulse Space решиха да обединят усилията си, за да стартират първата комерсиална мисия до Червената планета през 2024 г.

Ако планът на младите амбициозни компании се осъществи, те ще изпреварят с няколко години SpaceX на Илон Мъск, която възнамерява да стартира марсианска мисия едва в края на десетилетието.

Като част от предстоящата мисия Relativity Space ще осигури ракета носител Terran R за многократна употреба, която е направена в по-голямата си част по технология за 3D печат. Impulse Space пък ще създаде платформата Mars Cruise Vehicle и спускаемия модул Mars Lander, който ще достави изследователско оборудване на повърхността на Червената планета.

Ако успеят, Relativity Space и Impulse Space ще бъдат първите частни компании, достигнали Марс. Сега обаче е рано да се говори за това. Факт е, че нито една от тези компании досега не е осъществила успешна космическа мисия.

Освен това Relativity Space никога не е изстрелвала ракета Terran R, а Impulse Space не е тествала своя двигател в открития космос.

Relativity Space е основана през 2015 г. и оттогава е привлякла над 1 милиард долара инвестиции. Стартъпът се превърна в един от пионерите в използването на 3D принтери, които разчитат на метал като работен материал.

Инженерите на стартъпа разработиха технология за отпечатване на фюзелажи и двигатели за своите ракети. Компанията вярва, че подходът с 3D печат намалява времето за разработка и освен това опростява веригите за доставка на необходимите компоненти.

В момента Relativity Space разработва няколко ракети-носители и свързана инфраструктура в съоръжения на ВВС на САЩ и космическата агенция НАСА.

Impulse Space е създадена през 2021 г. и има 40 служители. В описанието на стартъпа в LinkedIn се казва, че компанията възнамерява да осигури „евтина и бърза доставка на полезни товари” в космоса, така че клиентите да могат „да отидат във всяка орбита” или дори да достигнат до други светове.

Уебсайтът на компанията информира още за разработването на „орбитални маневрени превозни средства”, предназначени да доставят полезни товари на различни орбити. Споменатата мисия на Марс през 2024 г. ще използва платформа и спускаем апарат, разработени от Impulse Space.

Любопитен факт е, че основателят и главен изпълнителен директор на Impulse Space, Том Мюлер, е един от основателите и на SpaceX, където от 2014 до 2019 г. ръководеше отдела за разработка на двигатели, а по-рано – от 2002 до 2014 г. беше вицепрезидент на компанията.

Коментар