“Нов онлайн ред” нужен за Интернет


Държавите по света трябва да наложат нови закони, свързани с Интернет и движението на електронни данни отвъд границите на страните, защото светът става все по-оплетен в една цялостна комуникационна мрежа. Това заяви Брад Смит, старши вицепрезидент в Microsoft, на конференция в САЩ вчера, цитиран от Ройтерс.

Тъй като все повече и повече услуги се предлагат онлайн, хората все повече ще разчитат на компютри, които са разположени в далечени държави, твърди специалистът от софтуерния гигант. В момента обаче законодателството по света, регламентиращо онлайн услугите, е “дреха, съшита от кръпки” – нормативната пъстрота създава обърквания и главоболия на мнозина.

Така например може в една страна законът да повелява данните от съобщения по електронната поща да бъдат съхранявани в продължение на две години за целите на сигурността. Другаде пък законът повелява тези данни да бъдат изтривани след шест месеца в името на личната неприкосновеност. При това положение е много трудно да изградиш център за данни на едно място и да предлагаш неговите услуги глобално.

Нужда е и промяна на правилата за търговия. Според бившия шеф на американския търговски представител (консултативна служба към американския президент) Чарлийн Баршефски, трябва да се създадат нови правила за Интернет търговия в името на предлагането на софтуерни услуги по света. Специалистите са на мнение, че има много различни механизми да се постигне подобно уеднаквяване.

Коментар