Уволниха инженера, твърдял, че AI има чувства

Твърденията, че изкуственият разум е развил самосъзнание, доведоха до уволнението на Блейк Лемоан, AI инженер в Google (снимка: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Google уволни един от своите инженери – онзи, който наскоро обяви, че системата за изкуствен интелект на компанията е самостоятелно същество и има чувства.

Миналият месец Блейк Лемоан излезе публично с теорията си, че езиковата технология на Google е еволюирала в самостоятелен и пълноценен разум и следователно трябва да се разглежда като личност, съответно да зачитат нейните „желания“.

Google, както и няколко експерти по изкуствен интелект, отрекоха твърденията. В крайна сметка в петък компанията потвърди, че инженерът е бил уволнен. Лемоан бе лаконичен пред BBC, като каза, че си е наел адвокат.

В изявление Google каза, че твърденията на Лемоан относно езиковия модел за диалогови приложения (LaMDA) са „напълно неоснователни“ и че компанията е работила с него „много месеци“, за да изясни това.

„Жалко, че въпреки дългия ангажимент по тази тема, Блейк все пак избра постоянно да нарушава ясните политики за заетост и сигурност на данните, които включват необходимостта от защита на информацията за продукта“, се казва в изявлението на интернет компанията.

LaMDA, според Google, е технология, която може да участва в свободни разговори. Това е инструментът на компанията за изграждане на чатботове.

Независимо от твърденията на Google и на Блейк Лемоан, дискусията, която започна в общественото пространство, предизвика мненията на редица AI експерти и специалисти относно напредъка на технологията, предназначена да имитира хора.

В своето изявление Google казва, че приема отговорното развитие на изкуствения разум „много сериозно“ и публикува доклад, в който подробно се описва това. Компанията добавя се, че всички притеснения на служителите относно технологията се преглеждат „задълбочено“ и че LaMDA е преминала през 11 прегледа. „Желаем успех на Блейк“, завършва изявлението.

Лемоан не е първият AI инженер, който излиза публично с твърдения, че AI технологията все по-осезаемо развива самосъзнание. Миналия месец друг служител на Google сподели подобни мисли в репортаж на The Economist.

Коментари по темата: „Уволниха инженера, твърдял, че AI има чувства”

добавете коментар...

  1. :o)

    тоя е прекалил с фантазиите по ex-machina 🙂

Коментар