40 млн. кибератаки срещу пристанището на Лос Анджелис всеки месец

Пристанището на Лос Анджелис, през което минават стоки за 250 милиарда долара всяка година, е обект на 40 млн. кибератаки месечно (снимка: CC0 Public Domain)

Кибератаките срещу едно от най-натоварените пристанища в света почти са се удвоили от началото на пандемията досега. Броят на месечните атаки, насочени към пристанището на Лос Анджелис, вече са около 40 милиона, разкри изпълнителният директор Джийн Серока.

Лос Анджелис е най-натовареното пристанище в западното полукълбо. То обработва товари на стойност над 250 милиарда долара всяка година. Според разкритията на Серока, заплахите идват главно от Европа и Русия и имат за цел да разстроят икономиката на САЩ.

Морските пристанища са разпределителни центрове за стоки на стойност милиарди долари всяка година. Това ги прави привлекателна мишена за киберпрестъпниците. ИТ системите на пристанищата са подложени на нападения с рансъмуер, злонамерен софтуер, фишинг и атаки за събиране на идентификационни данни. Целта на атакуващите обичайно е да причинят възможно най-много смущения и да забавят икономиките.

Портът в Лос Анджелис е инвестирал милиони долари в киберзащита, разработвайки един от първите в света центрове за киберустойчивост, който е част от ФБР. „Трябва да вземем всички предпазни мерки срещу потенциални киберинциденти, особено тези, които биха могли да застрашат или нарушат товарния поток“, казва Серока.

Центърът за киберустойчивост осигурява събиране на разузнавателна информация и повишена защита срещу киберзаплахи в рамките на морската верига за доставки.

„Последните две години доказаха жизненоважната роля, която пристанищата имат за критичната инфраструктура, веригите за доставки и икономиката на нашата нация. От първостепенно значение е да поддържаме системите възможно най-сигурни“, добави шефът.

Коментар