Компютърният пазар в EMEA потъна с 18%

Пазарът на персонални компютри регистрира двуцифрен спад в региона ЕМЕА
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на персонални компютри в региона EMEA (Европа, Близкия изток, Африка) се понижиха силно през второто тримесечие на годината, поради военния конфликт в Украйна, отбелязват в нов доклад анализаторите от Gartner.

В периода април-юни 2022 г. производителите са доставили общо 17,8 милиона лаптопи и настолни компютри в EMEA, което е с 18% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г., сочи докладът.

„Пазарният обем сериозно се сви след две години на силен растеж, причинен от пандемията на Covid-19 и възстановяването на интереса към персоналните компютри като цяло от страна на потребителите и образователния сектор”, коментира Микако Китагава, директор изследвания в Gartner.

Според него, спирането на доставките на компютри за Русия от страна на производителите е имало негативно въздействие върху целия компютърен пазар, тъй като Русия заема около 5-10% от доставките на компютри в региона на EMEA.

Проучването също така отбелязва 20-процентен спад в продажбите на лаптопи през второто тримесечие, спрямо същия период на миналата година. Доставките на преносими компютри с Chrome OS са паднали още повече – с над 50%. Това е резултат от слабото потребителско търсене в много страни от EMEA, където жителите са изправени пред нарастващи цени на горивата и електричеството.

Високата инфлация ще се отрази негативно върху покупателната способност на хората в ЕМЕА през втората половина на 2022 г. и вероятно през първата половина на 2023 г., прогнозират анализаторите.

Коментар