Каса на самообслужване „подмлади“ с 50 години пенсионер

Камери над каса на самообслужване взеха пенсионер за гимназист, не му позволиха да си купи алкохол (снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерен алгоритъм „подмлади“ купувач в пенсионна възраст в магазин от веригата „Билла“ с около 50 години и предизвика суматоха сред персонала. Въпреки странната ситуация човекът приема случая с усмивка и благодари, че са го сбъркали с гимназист.

„Преди няколко дни на касата за самообслужване си обработвах покупките. В един момент касата спря да работи и изведе съобщение, че трябва да дойде продавач“, разказва в профила си в социалните медии Огнян Д., който е с прошарена къса коса и очила. След това при него дотичала продавачка от екипа на магазина и съвсем сериозно го запитала дали има 18 навършени години, за да купува алкохол.

„Оказа се, че има видеокамери, които се опитват да разпознаят малолетни. При мен сбърка с петдесетина години, но е приятно“, споделя за случката Огнян.

Човекът смята, че най-вероятно става дума за „бъг“ в софтуера и смешната ситуация се повторила по-късно. „Или е грешка в софтуера, или е маркетингов подход за тонизиране на пенсионерите и за повече продажби“, заключава той.

„Ако след това си купил повече, значи е успешен маркетингов подход“, коментира един от приятелите на Огнян в социалните мрежи.

Само преди година касите на самообслужване се гледаха с подозрение и негодувание от мнозина потребители. Те се безпокояха, че това е стъпка към тотално и повсеместно следене.

Коментари по темата: „Каса на самообслужване „подмлади“ с 50 години пенсионер”

добавете коментар...

  1. Българин

    Кой нормален ще сложи разпознаване на възраст с обработка на лицево изображение?!?

Коментар