Huawei подобрява HarmonyOS с версия 3.0

Harmony OS се развива успешно като заместител на Android за устройствата на Huawei
(снимка: Huawei)

Huawei обновява своята мобилна операционна система HarmonyOS до версия 3.0. Актуализацията засяга почти всички функции на системата, както външната обвивка, така и скритите от очите алгоритми за сигурност.

Harmony OS е заместител на Android за смартфони и други умни устройства на Huawei. Компанията пусна платформата през август 2019 г., почти веднага след като Google затвори достъпа ѝ до услугите си, вкл. YouTube, Gmail и др.

Първоначално HarmonyOS не беше замислена за смартфони, но по-късно, с версия 2.0, Huawei адаптира системата и за умни телефони. Първото поколение на Harmony беше предназначено за смарт телевизори и интелигентни домакински уреди, както и за носими устройства.

Бета тестването на HarmonyOS 3.0 се провежда изключително в Китай. Засега само собствениците на флагмански смартфони P50 и Mate 40, на телевизори Smart Screen V65 Pro и Smart Screen V75 Pro и таблети MatePad Pro 12.6 от 2021 г. могат да инсталират новата операционна система. Стабилното издание е насрочено да излезе през септември 2022 г.

Основната промяна в мобилната версия на HarmonyOS 3.0, която потребителите ще забележат, е модифицираната обвивка. Разработчиците са внедрили в нея концепцията за т.нар. „универсални карти”, които се поставят на работния плот и позволяват сортиране на иконите на инсталираните приложения. Те могат да бъдат групирани по цвят на иконата, както и по категория и функция.

Освен това с HarmonyOS 3.0 за смартфони и таблети потребителите могат да подреждат модули за по-добро оформление. Позволена е също промяна на размера и формата на папките, така че потребителите визуално да персонализират обвивката, без да използват програми за стартиране на трети страни.

Същевременно Huawei следи какво внедрява Google в своята Android OS. Затова не е изненадващо, че в HarmonyOS 3.0 се появи център за поверителност, който по своите възможности повтаря функционалност, която излезе Android 12 през 2021 г.

Центърът за поверителност дава представа какви действия извършват приложенията във фонов режим, без да уведомяват потребителя. Например, тук се натрупват данни за това кога и колко често помощните програми имат достъп до камерата и микрофона, кога се свързват с интернет и т.н.

Подобно на Google, която ежегодно оптимизира своята операционна система, за да консумира по-малко ресурси, Huawei също направи HarmonyOS 3.0 по-малко взискателна към хардуера на устройствата, на които е инсталирана. С течение на времето системата няма да започне да работи значително по-бавно, уверяват разработчиците.

С пускането на HarmonyOS 3.0, Huawei подчерта, че изгражда цялостна система, базирана на платформата. С тази версия в крайна сметка ще заработят смартфони, таблети, смарт часовници и телевизори, както и принтери и интелигентни домашни устройства.

За да демонстрира това, Huawei създаде интелигентен принтер MFP PixLab V1, който работи с HarmonyOS 3.0. Това е мастиленоструен принтер за домашна употреба с вграден скенер, 667MHz процесор, 8GB ROM и 512MB RAM. Принтерът е оборудван с модули Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 802.11n (2,4GHz и 5GHz), както и с NFC модул. Заявеният капацитет е 4000 страници в цветен режим и 7500 страници за черно-бял печат.

Huawei работи и с няколко автомобилни производители, за да създаде заместител на Android Auto. Версия HarmonyOS 3.0 вече излъчва изображение от дисплей на смартфон към мултимедийния екран на автомобила за бърз достъп до приложения – например до списък с контакти или навигатор.

Коментар