Съдии масово използват статии от Уикипедия в решенията си

Използването на статии от Уикипедия в съдебните решения е станало практика
(снимка: CC0 Public Domain)

Статиите в Уикипедия често се използват от съдиите като аргументи при вземане на решения, установи проучване. Освен това съдебните решения по нови дела често съдържат преразказ на статии от Уикипедия и служат като основа за вземане на следващи решения въз основа на съдебната практика. Същевременно никой не проверява източниците на статиите. Така всеки фалшификат може да получи силата на закон, предупредиха авторите на доклада.

Екипът, ръководен от Нийл Томпсън, изследовател в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт (CSAIL), е провел контролирано проучване на случаен принцип, за да оцени степента, в която статиите в Уикипедия могат да повлияят на решенията на съдиите.

Съдиите в Ирландия са тествани, без никой да ги предупреди. Студентите по право са написали над 150 статии за различни решения на Върховния съд на Ирландия. Половината от статиите, избрани на случаен принцип, са публикувани на страниците на Уикипедия, а останалата половина от статиите – контролната група – са публикувани в други ресурси.

След това учените анализирали честотата на цитиране на публикувани случаи в Уикипедия и в другите ресурси. Оказва се, че статии от Уикипедия са цитирани от съдии и използвани като аргументи за вземане на съдебни решения с 20% по-често от статии от контролната група.

„Доколкото ни е известно, това е първият рандомизиран полеви експеримент, който изследва влиянието на правните източници върху поведението на съдиите. И тъй като рандомизираните експерименти са златният стандарт за този вид изследвания, ние знаем, че ефектът, който виждаме, е причинно-следствена връзка, а не просто корелация”, казва Томпсън. „Уикипедия влияе както върху това, което съдиите цитират, така и върху начина, по който пишат решенията си”.

Използването на Уикипедия се извършва предимно от съдии и служители от по-ниски нива, което се обяснява с прекомерното натоварване на тези служители. Съдиите от Върховния и Апелативния съд са заимствали по-малко информация от Уикипедия, което обаче не намалява проблема с доверието в решенията, взети на тази основа.

Освен това учените са направили лингвистичен анализ на текстовете на решенията по дела, цитирани от Уикипедия. Оказва се, че подобни решения са пълни с перифразирани текстове, взети от „фалшиви” статии.

Учените отбелязват, че всеки може да редактира статии в Уикипедия и това представлява сериозна заплаха, ако не бъде спряно. Подобна практика може да подкопае правната основа на развитите страни, предупреждават изследователите от MIT.

Коментари по темата: „Съдии масово използват статии от Уикипедия в решенията си”

добавете коментар...

  1. :o)

    няма страшно тук при нас не използват Уикипедия,
    а познанства и зависимости
    така че няма опастност да сбъркат нещо 🙂

  2. врагове на Уикипедия

    Целят да омаловажават и нападат Уикипедия за сметка на това да се ползуват други платени платформи с манипулирани материали нищо ново просто злоба към Уикипедия

Коментар