Виртуални „юристи” навлизат в правните отдели

Към 2023 г. виртуалните „юристи” ще обработват четвърт от правните искания във фирмите
(снимка: CC0 Public Domain)

Юридическите отдели на различни компании все повече се обръщат към виртуални правни асистенти (VLA) в стремежа си да подобрят ефективността на работа и услугите си, сочи доклад на анализаторската компания Gartner.

Натискът върху правните отдели за увеличаване на бързината и ефективността на реакцията им ги принуждава да въведат в дейността си изкуствен интелект (AI), инструменти за автоматизация, машинно обучение и обработка на естествен език. Експертите на Gartner прогнозират, че до 2023 г. виртуалните „юристи” ще обработват една четвърт от правните искания във фирмите и организациите.

Въпреки че VLA, чатботовете и юридическите ботове могат да изглеждат просто мода, използването им в правните отдели ще донесе значителни ползи, коментира Зак Хуто, ръководител на Gartner Legal & Compliance. Според него, те ще променят значително пазара на „юридически технологии”.

VLA могат да помогнат за повишаване на ефективността на юридическите отдели чрез оптимизиране на приемането на правни искания, анализът им, определянето на необходимостта от юридическа проверка и автоматизирането на рутинния правен процес. Увеличаването на производителността чрез тези методи е основен фактор за автоматизацията, споделят професионални юристи.

Освен това използването на VLA може да намали притесненията на служителите относно рисковете за анонимността в ситуации, когато например изискват информация за подаване на сигнали за нарушения и тормоз.

Gartner прогнозира, че до 2023 г. 33% от корпоративните правни отдели ще имат специализиран експерт по юридически технологии, който отговаря за автоматизирането на основните вътрешни работни процеси.

Коментар