Мъж дължи 25 000 лири за негативно ревю в уебсайт

Публикуването в интернет на негативни отзиви може да коства глоби на авторите им
(снимка: CC0 Public Domain)

Британец, публикувал отрицателен отзив за юридическа фирма на уебсайта на TrustPilot, бе осъден да плати глоба от 25 000 лири за вреди от клевета, съобщиха медиите на Острова.

Филип Джеймс Уеймут ангажирал лондонската адвокатска кантора Summerfield Browne онлайн, за да се посъветва, но останал недоволен от услугата, която получил. След това той оставил рецензия, в която посочва, че това е „поредната адвокатска измама”, според документите на съда. Фирмата предприела съдебни действия, завявайки, че твърдението е невярно и клеветническо, съобщи BBC.

Броят на бизнес-запитванията, които е получила фирмата, е спаднал от деня на публикуването на рецензията, казват юристите. Уеймут не е използвал процедурата за оплаквания на Summerfield Browne, преди да публикува негативното си ревю, заявиха адвокатите пред Върховния съд в Лондон.

Самият Уеймут не присъства на онлайн изслушването. Преди това той бе заявил, че е предложил на адвокатите да премахне рецензията в замяна на възстановяване на таксата от 200 лири, която им е платил – но, според него, фирмата не е отговорила.

В ревюто си Уеймут пише: „Платих предварително за правна оценка на моя казус. Но това, което получих, беше само информацията, която им бях изпратил, перифразирана и изпратена обратно при мен”.

В своето решение съдията Дейвид Кук каза, че е „извън всякакъв спор”, че думите от рецензията „имат явна тенденция да отблъскват хората да потърсят фирмата-ищец”. Според съдията, Уеймут „никога не е формулирал напълно” защо е недоволен от работата на Summerfield Browne.

Междувременно много други хора оставят отзиви в TrustPilot в подстраницата на адвокатската фирма, все в подкрепа на Уеймут.

Коментари по темата: „Мъж дължи 25 000 лири за негативно ревю в уебсайт”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Мммда, срещу адвокати се върви. Само ако вуйчо ти е съдия.

Коментар