Смартфон-приложение пратило 1,7 млн. британци в изолация

Мобилните приложения се оказаха много ефективни в битката с коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Приложението NHS Covid-19 е казало на 1,7 милиона души в Англия и Уелс да се самоизолират. Здравните власти в Обединеното кралство разкриха още, че вярват, че това е предотвратило около 600 000 случая на заразяване с болестта.

Вътрешните данни показват, че в момента около 16,5 милиона души активно използват софтуерния инструмент за проследяване на контакти, съобщава BBC. Тази цифра е с 24% под последната бройка, представена от правителството. Разминаването вероятно се дължи на факта, че има хора, които деинсталират приложението, изключват възможностите му за проследяване на контакти или просто не успяват да го активират.

Всеки телефон, който участва активно в системата, изпраща цифров „сърдечен ритъм” до централизирания компютърен сървър на Amazon, което позволява да се изчислява текущата цифра на използване.

Баронеса Дидо Хардинг, изпълнителен председател на програмата за тестване и проследяване на националната здравна служба NHS, беше под натиск да публикува данните в продължение на месеци, а BBC неуспешно се опита да получи някои от данните чрез официално искане за достъп до информация през ноември.

Изглежда намерението при публикуване на данните сега е да успокои обществеността, че приложението може да спасява човешки живот. Навярно здравните служби се надяват повече хора да инсталират софтуера и да следват неговите съвети преди облекчаването на рестриктивните мерки.

„Хората, които не спазват инструкциите на приложението, рискуват себе си и колегите си и семействата си”, каза баронеса Хардинг. „Колкото повече следвате инструкциите на приложението, толкова по-малко огнища ще има на работното място и толкова по-безопасно ще бъде”.

Приложението използва Bluetooth логове, за да предупреждава потребителите, ако са изложени на висок риск от заразяване от някой, който наскоро е бил в близост. Сигналите обичайно се получава в рамките на 15 минути, след като заразеното лице одобри положителния резултат от теста си.

Коментар