Приложение ще показва COVID-19 статуса на британците

В много страни вече се разработват и внедряват проследяващи COVID-19 приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерство на здравеопазването на Обединеното кралство разработва и скоро ще пусне приложение за проследяване на COVID-19. То ще показва „статус” на хората, заразени с коронавирус, и ще споделя данни за тяхното местоположение в реално време.

Документ, озаглавен „Развитие на продукт: Първа версия” и маркиран като „Официално – Сензитивен”, бе намерен незащитен в акаунт на здравното министерство в Google Drive. Той включва слайдове с подробна информация относно функционалности и насоки за разработка на приложението.

От слайдовете се вижда, че служители в министерството на здравеопазването и социалните грижи се притесняват от това, че събираните от приложението данни и тяхното тълкуване могат да доведат до „обществена паника”, която ще окаже допълнителен натиск върху здравните учреждения и администрация.

На един от слайдовете, който изглежда непълен, се виждат подробности относно функционалности, планирани за включване в следващи версии на приложението.

„Събиране единствено на обществени данни като пощенски код, демографска информация и местоположение, за да се осигури по-ефективно планиране на ресурси”, се казва в документа. Той е с дата на създаване 25 март, но се вижда, че последният достъп датира от средата на април.

В допълнение, документите разкриват различните критерии и очаквания за успех на приложението, както и прогноза относно процента на хората, които ще изтеглят и ползват апликацията.

От други бележки, прикрепени в долната част на един от слайдовете, се вижда, че в следваща версия на приложението може да бъде въведена функция „Статус Covid-19”. Изброени са  пет варианта: „Карантина”, „Само изолация”, „Социално дистанциране”, „Предпазване” и „Нито едно”, като се очаква потребителят сам да актуализира статуса си.

Подобни мерки в борбата си срещу COVID-19 приложи Китай,  където приложение назначава специален здравен код на всеки човек. Различните здравни кодове предоставят на хората различни свободи, като например възможност за излизане от дома или пътуване в рамките на Китай.

От изложените документи става ясно, че в бъдеще може да се изисква по-пълна информация от британските граждани. Понастоящем приложението ще събира само част от пощенския код, с цел запазване на поверителността и личните данни на хората.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар