Китай изстреля сателит за абсолютно защитена квантова комуникация

Сателитът Jinan-1 е част от проект за изграждане на свръхзащитена глобална мрежа
(снимка: SCMP)

Новата китайска ракета с твърдо гориво Lijian-1 изстреля шест експериментални спътника в орбита, единият от които се оказа следващо поколение квантов комуникационен сателит.

Няколко от тези сателити ще позволят създаване на глобална свръхсигурна мрежа за 100 абоната във всяко кътче на Земята. Никой друг в момента няма такава комуникационна система и Китай се очертава като първата страна с абсолютно сигурни глобални комуникации, съобщи South China Morning Post.

Квантовото разпределение на ключове гарантира най-висока степен на информационна сигурност. Ключовете са кодирани в квантовите състояния на елементарни частици, по-специално фотони, и незабавно се компрометират при опит за прихващане. Това е фундаментално свойство на квантовата механика, което не може да бъде заобиколено поради неизменността на законите на физиката.

Подобни системи предават информация чрез единични фотони, което изисква уникално оборудване. Още повече за сателитните платформи, ключовете към които трябва да се прехвърлят по оптичен канал в сняг, дъжд, мъгла и дори през деня, когато слънцето смущава всичко наоколо.

Първият в света сателит за разпространение на квантов ключ беше изстрелян от китайците през 2016 г. Оттогава този повече от 600-килограмов апарат, наречен Mozi, беше многократно тестван в действие и доказа ефективността на концепцията. Новият спътник за квантова комуникация Jinan 1 тежи само 100 кг и може да генерира квантово разпределени ключове със скорост два до три порядъка по-висока от тази на Mozi.

Поради смущения от Слънцето, апаратът Mozi не можеше да работи през деня. Новият сателит обаче работи денем и нощем при всякакви метеорологични условия, като генерира единични фотони и ги заплита успешно, за да създаде квантово защитени комуникационни канали. В близко бъдеще Китай планира да изведе в орбита още няколко подобни спътника и да създаде глобална квантова мрежа за най-малко 100 абоната едновременно от всяко кътче на Земята.

„Това е важна стъпка. Благодарение на нея, Китай стана първата страна в света, която постигна квантово разпределение на ключовете в реално време между сателита и Земята, използвайки микро-нано сателит и миниатюрни наземни станции”, се казва в официалното изявление.

Спътниците Jinan-1 ще бъдат изстреляни в ниска околоземна орбита, което ще изисква цяло съзвездие, но ще осигури система с висока реакция и скорост на предаване.

Възможно е да се покрие цялата Земя само с три квантови комуникационни спътника чрез поместване на платформи в геостационарна орбита на височина до 36 хиляди километра. Проблем обаче остава ниската скорост на комуникация и генериране на ключове с подобни платформи. Потенциално решение е създаване на набор от постоянно генерирани ключове, върху което също се работи в Китай.

Коментари по темата: „Китай изстреля сателит за абсолютно защитена квантова комуникация”

добавете коментар...

  1. Bobo

    Квантовото заплитане 🙂

Коментар