„Умна“ система поиска $5000 за билет от турнето на Спрингстийн

Абсурдни цени на билетите възмутиха фенове на рок легендата Брус Спрингстийн
(снимка: CC0 Public Domain)

Същинска буря се разрази в общественото пространство, след като фенове на прочутия изпълнител Брус Спрингстийн съобщиха, че някои от билетите за неговите предстоящи концерти в САЩ се продават по 5000 долара. Оказа се, че причината за абсурдната цена е в „умна“ система за динамично ценообразуване според търсенето.

Отскоро операторът, който организира продажбата на билетите за концертите, е въвел „динамично ценообразуване“, коeто активирал за първите концерти от турнето на Брус Спрингстийн. Фирмата на име Ticketmaster се видя принудена да даде обяснение за случилото се, но това не успокои феновете.

Компанията е пуснала т. нар. „платинени“ билети чрез системата за динамично ценообразуване. Те са представлявали само 11,2% от общия брой продадени билети, посочи компанията.

Не са били закупени билети по 5000 долара, уточни фирмата, но все пак тя е реализирала продажби на четирицифрена цена. С подобна стойност са 1,3% от всички купени билети за концертите на Спрингстийн, казват от фирмата. Останалите 88,2% от билетите, продадени на фиксирани цени, са варирали от $59,50 до $399. Средната цена на билетите е била $262.

Въпреки опитите на Ticketmaster да успокои аудиторията, феновете са гневни и нервни след 5-дневното ѝ мълчание по въпроса и на фона на факта, че тепърва предстои да бъдат пуснати в продажба билетите за концертите на изпълнителя в следващите градове от турнето му.

Случаят хвърли петно и върху имиджа на самия Брус Спирнгстийн. Мнозина очакваха от него да каже нещо по въпроса. Самият Спрингстийн обаче не публикува никакви изявления относно скандала. Появата на цена от 5000 долара се изтъква от някои като доказателство, че изпълнителят всъщност не е „човек от народа“.

Ticketmaster твърди, че засега ще запази своята „платинена“ програма, която се оказа толкова скандална тази седмица. Пазарните наблюдатели пък очакват фирмата да се откаже от подхода след възникналия скандал.

Коментар