Словашкият завод за рециклиране на Brother вече е въглеродно неутрален

Заводът за рециклиране и преработка на Brother в Словакия навърши 15 години
(снимка: Brother)

Заводът за рециклиране и преработка на Brother в Словакия получи статут на въглеродно неутрален, което го прави второто съоръжение за рециклиране на японската компания с подобна акредитация.

Фабриката, построена преди 15 години, за да отговори на нарастващото търсене за рециклиране на тонер касети в цяла Европа, е най-голямото от четирите такива съоръжения на Brother. Заедно те преработват над 2,6 милиона тонера годишно – като всяка година използват повторно достатъчно отпадъци, за да напълнят три плувни басейна с олимпийски размери.

„Отворихме Brother Industries Словакия през 2007 г. и дейността ни се разраства всяка година, за да поддържа обема от тонер касети, върнати от клиенти и партньори на Brother. Към днешна дата сме преработили над 18 милиона тонер касети в Словакия”, каза Дейв Лорънс, директор на Brother Industries Словакия.

Съоръжението взема празни тонер касети, оценява ги, подменя износените части и създава преработени касети, които преминават през строги проверки, за да отговарят на същото качество като новите. По този начин 80 процента от оригиналния материал се използва повторно, а останалата част се рециклира и използва за производството на други продукти на Brother.

Заводът на Brother в Словакия е преработил досега над 18 милиона тонер касети
(снимка: Brother)

Навръх 15-ия си рожден ден, заводът получи и акредитация като въглеродно неутрален от DNV Business Assurance Italy Srl. Заедно със съоръжението на Brother в Обединеното кралство (което получи въглеродно неутрален статут през 2021 г.), словашкият завод е един от няколкото в Европа с въглеродно неутрални процеси за преработване с нулев отпадък до момента на депониране.

„Всичко, което не можем директно да използваме повторно, се рециклира, което допринася за затворен цикъл, при който нищо не отива в депото за отпадъци“, поясни Дейв Лорънс. „В допълнение, голяма част от енергията, от която се нуждаем, за да оперираме, се генерира от слънчеви панели и земна термопомпа. Този естествен източник на енергия е намалил нашите въглеродни емисии с 48%”.

Коментар