Gartner прогнозира „охлаждане“ на бизнеса с чипове

Глобалният растеж на приходите от полупроводници ще се забави тази година и ще спадне през 2023 г., прогнозира анализаторската компания Gartner (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният растеж на приходите от полупроводници ще се забави тази година и ще спадне през 2023 г. Това ще стане отчасти заради по-слабите продажби на смартфони и компютри,  прогнозира Gartner.

Очаква се глобалните приходи от полупроводници да се увеличат със 7,4% през 2022 г. до 639 милиарда долара. Това е е значително по-малко от 26,3%, регистрирани през 2021 г., като приходите през 2023 г. се очаква да намалеят до 623 милиарда долара.

Докато „недостигът на чипове намалява, световният пазар на полупроводници навлиза във фаза на слабост“, коментира вицепрезидентът на Gartner Ричард Гордън. Все пак, според него, подобни цикли „не са новост и са се случвали много пъти преди“.

Гордън посочва нарастващата инфлация, данъците и лихвените проценти, заедно с по-високите разходи за енергия и гориво като фактори, влияещи върху потребителските разходи.

Gartner прогнозира, че приходите от полупроводници за смартфони ще нараснат с 3,1% през 2022 г., в сравнение с 24,5% през 2021 г. Анализаторската компания очаква доставките на персонални компютри да намалеят с 13,1%, като свързаните с това приходи от полупроводници ще паднат с 5,4%.

В същото време Гордън заяви, че приходите от пазара на центрове за данни ще се увеличат с 20%, поради продължаващите инвестиции в облачна инфраструктура.

Коментари по темата: „Gartner прогнозира „охлаждане“ на бизнеса с чипове”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Добро утро! Естествено, че при тази безумна инфлация потребителите ще свиват харчовете.

Коментар