Чипът Fermi се радва на силно търсене

Партньори на компанията Nvidia проявяват засилен интерес към новия чип Fermi. Мощният графичен ускорител е поръчан в големи партиди, поради очакваното високо търсене от компютърните ентусиасти, съобщи Fudzilla.com.

След излизане на видеокартите ATI Radeon HD 5800, интересът към серията ускорители GeForce GTX 200 на Nvidia спадна. Компанията обаче на планира да намали цените им, като така насочва търсенето към Fermi.

Nvidia се надява новият й чип да прекърши лидерството на ATI Radeon HD 5870 и HD 5850 и да намали продажбите на ускорители от AMD.

Fermi e основа за графични процесори от ново поколение на Nvidia – серии GeForce, Quadro и Tesla. Технологията осигурява 8-кратно подобрение в пиковата производителност при извършване на изчисления с двойна точност, спрямо предишното поколение графични процесори на Nvidia.

Очаква се Fermi да превърне графичните процесори в решения за много по-широк набор от приложения. Лабораторията Oak Ridge, например, обяви план за създаване на суперкомпютър, който ще използва Fermi-базирани графични процесори.

Коментар