Индия сама ще си прави сървъри за суперкомпютри

Индия напредва бързо в усвояването на съвременни компютърни технологии и производства
(снимка: VVDN Technology)

Индийският център за напреднали компютърни разработки (C-DAC) сключи договор с местния производител на електроника VVDN Technologies за производство на HPC сървъри RUDRA за фамилията суперкомпютри PARAM. Целта е страната сама да си произвежда необходимото сървърно оборудване за своите суперкомпютри.

Все още не е уточнено кои от суперкомпютри PARAM ще използват локално произведени сървъри. През март 2022 г. две HPC системи от семейството PARAM бяха пуснати в Индия: Ganga с 312 възела (1,67 Pflops) и Shakti с 404 възела (1,6 Pflops), припомня The Register. Центърът C-DAC планира да изгради 24 суперкомпютъра, като към днешна дата е пуснал в експлоатация 11 системи.

Компанията VVDN е специализирана в производството на домакински уреди, таблети и телекомуникационно оборудване, включително за 5G мрежи. Според уебсайта ѝ, фирмата има опит и в проектирането, разработването и производството на сървъри. VVDN разполага с SMT линии, способни да обработват платки с размери до 850×560 мм, както и с оборудване за производството на сървъри.

VVDN вече участва в държавни програми за заместване на вноса и локализация на производството на сървъри, лаптопи, таблети, настолни компютри и друга ИТ техника, както и в програми за производство на телекомуникационно и мрежово оборудване, домакински уреди и автомобилни компоненти. В допълнение, компанията има собствени разработки в областта на корпоративния софтуер.

Обявеният RUDRA сървър е стандартно решение във форм-фактор 1U или 2U, което поддържа инсталиране на процесори Intel Xeon Сascade Lake, няколко ускорителя и DDR4 памет. VVDN ще се занимава с производство на платки и щамповане на кутии, както и с тестване, валидиране и сертифициране на сървърни платформи.

Коментар