Безплатният MS антивирус теглен 2,6 млн. пъти


Пакетът Microsoft Security Essentials, който се появи на сайта на голямата компания на 29 септември, вече е натрупал 2,6 милиона изтегляния, съобщи “Отворени системи”. Само за първата седмица свалянията наброяват 1,5 милиона.

Софтуерът е безплатен и е предназначен за всички Windows потребители, които се нуждаят само от базова защита от вируси и нямат желание да дават по няколко десетки долара за специализирани програми.

По данни на Microsoft, 44% от изтеглянията на пакета са дошли от компютри с ОС Windows 7, 33% са под XP, а 23% – под Vista.

Макар че XP не е най-популярната платформа сред потребителите на Security Essentials, именно върху нея пакетът е извършил най-голям обем работа. Оказало се, че за първата една седмица от пускането на софтуера той е открил 4 милиона образеца на зловреден код върху над 500 хиляди компютъра. 52% от тях били под XP, 32% функционирали с Vista, а само 16% – с Windows 7.

Типът на зловредния код зависи от страните, видяло се от анализа на данните за зловредния код. MS Security Essentials е достъпен за изтегляне в 19 държави. От тях в САЩ най-често бил засичан софтуер от вида троянски кон, в Китай – най-вече спам, в Бразилия най-активни се оказали червеите.

Коментар