САЩ пускат на вода роботизиран миночистач

Роботизиран кораб-миночистач приближава американските ВМС към мечтата за “хибриден флот” (снимка: US Navy)

Роботизираните кораби официално се присъединиха към ВМС на САЩ. Преди броени дни бе дадена зелена светлина за пускането на роботизирания кораб-миночистач UISS (Unmanned Influence Sweep System). Той е получил т.нар. първоначална оперативна способност (IOC).

Съобщението, че UISS вече е „поне минимално готов“ за разгръщане, е голям напредък в програмата за въвеждане на кораби без екипаж във флота като начин не само да се предпазят хората от опасности, но и като средство за намаляване на разходите и увеличаване на възможностите. Смята се, че постижението е важен крайъгълен камък по пътя към създаване на хибриден флот на ВМС.

Разработен от Textron Systems, UISS е самоходен, полуавтономен кораб, който може да търси подводни мини акустично и магнитно. Задвижва се с дизелово гориво с максимален пробег от 140 км и може да работи в морето над 20 часа. Може също така да тегли около 1800 кг със скорост от 20 възела (37 км/ч).

Полезните товари включват сонар за странично сканиране, сонар за запълване на празнини, преден сонар, някои несмъртоносни оръжия, системи за неутрализиране на мини и сензори за наблюдение и разузнаване (ISR). Това ще позволи на кораба едновременно да открива, локализира и класифицира всички видове мини, които могат да се срещнат из моретата и океаните – дънни, закотвени и др.

Когато бъде напълно готов, новият кораб ще замени миночистачите на ВМС от клас Avenger и хеликоптерите MH-53E Sea Dragon. Той ще оперира от различни кораби, за да поддържа чисти морските пътища, оперативните зони на флота, проливите и възловите точки в океана.

Коментар