Задаващата се икономическа „зима“ е предизвикателство за ИТ сектора

Резултатите на големите ИТ компании са силно повлияни от влошаващия се икономически климат (снимка: CC0 Public Domain)

Последните доклади за тримесечни финансови резултати на най-големите технологични фирми в света разкриват, че всички са повлияни от влошаващия се икономически климат.

„Тъй като пазарът на облачни системи продължава да се развива, най-важна тенденция през второто тримесечие беше свързана с макроикономиката, а не с действителното използване на облака“, казва Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research Group. „Годишният темп на растеж е спаднал с над шест процентни пункта поради движенията на валутните курсове. Повече от половината от това намаление се отчита само през Q2“.

Енергийна несигурност

Цените на енергията са един от основните „стълбове“ на този проблем. „Продължаваме да виждаме нестабилност в цените на комуналните услуги по целия свят и управлението на нашите AWS центрове за данни“, заяви финансовият директор на Amazon Брайън Олсавски. Kомпанията е направила около 60 милиарда долара капиталови инвестиции, от които 40% са в технологична инфраструктура за поддържане на AWS и бизнеса с магазини по целия свят.

По подобен начин Meta, компанията-майка на Facebook, отчете капиталови разходи от $7,7 милиарда, движени от инвестиции в сървъри, центрове за данни и мрежова инфраструктура. Финансовият директор Дейв Уенър разкри, че най-голямата част от разходите е свързана със сървърите, което включва и съответната инфраструктура за изкуствен интелект (AI).

Промени в разбиранията

Не може да се отрече, че компании като Meta, Facebook и Microsoft ще продължат да инвестират стратегически в ИТ инфраструктура, но икономическият натиск ги принуждава да мислят по различен начин.

През февруари Олсавски разкри плановете на Amazon да удължи полезния живот на своите сървъри от четири години на пет, а на мрежовото оборудване – от пет години на шест. Това, по думите му, отразява „огромни екипни усилия на AWS да направи своите сървъри и мрежово оборудване по-дълготрайни“.

Олсавски каза, че компанията работи в мащаб повече от 15 години, добавяйки: „Ние продължаваме да усъвършенстваме нашия софтуер, за да работи по-ефективно на хардуера“.

Meta няма планове да ограничи инвестициите си в AI, но бъдещият финансов директор Сюзън Ли заяви: „Търсим начини да бъдем по-ефективни в използването на хардуера, където това има смисъл, и наблягаме на ефективността в процеса на разработката на кода”.

Финансовият директор на Microsoft Ейми Худ обсъди как компанията работи за удължаване на живота на своето оборудване за центрове за данни, което ще доведе до „благоприятно“ въздействие върху оперативните приходи. Според думите ѝ, Microsoft удължава живота на своите сървъри и активи на мрежово оборудване от четири на шест години.

„Инвестициите в софтуер, които повишиха ефективността в начина, по който работим с нашето сървърно и мрежово оборудване, както и напредъкът в технологиите, доведоха дотам, че животът на техниката надхвърля счетоводните норми за амортизация“, каза тя.

Това 50% увеличение на полезния живот на сървърите ще донесе спестявания в размер на около 1 млрд. долара през следващото тримесечие, а за годината – 3,7 млрд. долара.

Предизвикателства за чип-сегмента

Интересно е как нарастващите цени на горивата и инфлационният натиск карат големите ИТ фирми да ограничават разходите за технологии, въпреки че ИТ до голяма степен е основният им бизнес. Това, което е интересно, са значителните спестявания, които те предвиждат от факта, че сървърите и мрежовото им оборудване ще издържат по-дълго.

Подобни спестявания си имат цена. Intel вече е засегната от продължаващите неблагоприятни пазарни условия, видя се при анонса на последните ѝ финансови резултати. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингър се извини на акционерите, като каза, че „трябва да се справим по-добре“, след като компанията отчете 22% спад в приходите си за второто тримесечие на 2022 г.

Анализаторът Gartner понижи прогнозата си за глобалните приходи от полупроводници през 2022 г. Причината – очаква се икономическите условия да се влошат през годината.

Този проблем може да стане по-тежък. Според Gartner, доставките на персонални компютри се очаква да намалеят с 13,1% през 2022 г. след рекордите в ръста през 2020 и 2021 г. 2022 г. Ръстът в приходите от полупроводници за смартфони е на път да се забави до 3,1% през 2022 г. От гледна точка на производителите запасите се възстановяват бързо, сроковете за изпълнение започват да се съкращават и цените „отслабват“.

Ричард Гордън, вицепрезидент в Gartner, коментира: „Вече виждаме слабост в пазара на полупроводници, особено тези, пряко свързани с потребителски разходи. Нарастващата инфлация, данъците и лихвените проценти, заедно с по-високите разходи за енергия и горива, оказват натиск върху разполагаемия доход на потребителите. Това се отразява на разходите за електронни продукти като компютри и смартфони“.

Накратко, задаващата се икономическа „зима“ ще бъде предизвикателство за технологичния сектор по няколко направления. Да се надяваме, че бизнесът ще преодолее тази буря, като същевременно продължи да напредва в технологичните разработки.

Коментари по темата: „Задаващата се икономическа „зима“ е предизвикателство за ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Йордан, това че съм програмист, не значи, че съм израстнал на центъра на София. Роден съм в малък град и имам базов опит с доста земеделски неща.

  2. Йордан

    “Аз бях IT. Сега съм засадил домати…”

    Не ти вярвам. Масата програмистчета са толкова лигави, че освен да тракат по клавиатурата за друго не стават. Дай мотика на програмист и гледай сейр – или ще си осакати ръцете, или ще си счупи пръстите, а в най-добрия случай 5 дни ще лежи на легло, защото го болят мускулчетата.

    Даа, няма да им е лесно за ИТ-тата идните години.

  3. Филанкишията

    Евала,батко !

    И аз обмислям да направя така.

  4. Анонимен

    Аз бях IT. Сега съм засадил домати и си взех две овце и кокошки. Другите да му мислят.

Коментар