Над 60% от световното население ще използва цифрови портфейли до 2026 г

В идните четири години броят на глобалните потребители на дигитални портфейли ще достигне 5,2 милиарда (снимка: CC0 Public Domain)

Повече от пет милиарда души ще използват дигитални портфейли към 2026 г. Водещ фактор за разпространението им ще бъдат „супер-приложенията“, които ще стимулират възприемането им сред хората, най-вече в развиващите се страни, според глобално проучване.

През следващите четири години броят на глобалните потребители на дигитални портфейли ще достигне 5,2 милиарда, в сравнение с 3,4 милиарда тази година, се казва в проучването на Juniper Research. Анализаторската фирма е установила, че растежът ще е наличен най-вече в страни, които се считат за „тежки откъм пари в брой“.

Голям стимул за възприемане на дигиталните портфейли ще дойде от това, което анализаторите описват като „супер приложения“ – такива, които комбинират множество услуги и предлагат възможност за извършване на плащания.

Държавите от Югоизточна Азия – Филипините, Тайланд и Виетнам – се очаква да отбележат най-бърз растеж. Juniper прогнозира, че 75% от населението на тези страни ще започне да борави с цифрови портфейли през следващите четири години.

„Тези бързо развиващи се пазари представляват значителна възможност за продавачите на цифрови портфейли. Но те трябва да работят интелигентно, за да увеличат максимално позицията си“, казва Дамла Сат от Juniper Research, съавтор на изследването.

„Силно конкурентният пейзаж при портфейлите означава, че доставчиците трябва да се диференцират, например чрез интегриране на машинно обучение за осигуряване на информация за разходите и въвеждане на нови услуги по управление на наличностите, за да предложат добавена стойност“, коментира анализаторът.

Плащанията с помощта на QR кодове ще бъдат най-използваните типове транзакции с дигитален портфейл до 2026 г., се казва още в проучването. Прогнозата е за 380 милиарда транзакции в световен мащаб за тази година. Плащанията с QR код ще представляват 40% от всички транзакции по обем.

Друго проучване от Juniper установи през април, че стойността на плащанията с дигитален портфейл ще бъде повече от 12 трилиона долара през 2026 г. В него се казва, че PayPal е водещият доставчик на дигитални портфейли, следван от Alipay, WeChat Pay, Apple Pay и Google Pay.

Технологиите за дигитални плащания получиха неочаквано ускорение на търсенето по време на пандемията Covid-19. Тогава правителствата наложиха правила за предотвратяване на физическия контакт и потребителите бяха принудени да използват цифрови услуги за всичко възможно.

Коментари по темата: „Над 60% от световното население ще използва цифрови портфейли до 2026 г”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    финансов колапс, въвеждане на ББД, смяна на валутите с ЦВЦБ, въвеждане на чип за цифров портфейл и идентификация, цифров концлагер пълен с техни пълни роби.

  2. Anonymous

    В момента, в който успеят да премахнат хартиените пари, всички ще се превърнем в роби с юларчета на шията.

Коментар