НАСА праща хирургически робот на Международната космическа станция

Роботът MIRA в бъдеще ще може да оперира астронавтите в космоса
(снимка: Virtual Incision)

НАСА ще финансира изследователски проект за създаване на робот, предназначен да извършва хирургически операции. Очаква се машината да пристигне на Международната космическа станция през 2024 г.

Роботът се нарича MIRA (Miniaturized In vivo Robotic Assistant, или „Миниатюрен роботизиран асистент за операции върху жив организъм”) и неговата разработка е поверена на стартъпа Virtual Incision, създаден от учени в Университета на Небраска в Линкълн.

Работата по проекта под ръководството на професор Шейн Фаритор продължава почти 20 години. Миналата година машината се представи добре при операция за резекция на дебелото черво с един разрез в областта на пъпа. При наземни операции MIRA се управлява в реално време от хирурзи.

В орбита обаче роботът все още няма да оперира, а ще се използва за спомагателни операции. Симулирането на движенията при реални операции ще помогне на изследователите да разберат дали подобно решение може да се използва някога, ако член на екипажа се нуждае от операция.

MIRA все още не е готов да извършва операции самостоятелно, но създателите на робота не обмислят вариант с дистанционно управление. Проектът в орбита ще подготви робота да изпълнява задачи самостоятелно в дълбокия космос.

Разработчиците предполагат, че в космоса роботът ще се държи по различен начин и всяка повреда и обратна реакция при нулева гравитация може да има сериозни последици. Учените ще трябва да решат как да осигурят оптимални условия за транспортирането му, така че да достигне безопасно МКС.

Следващата година ще бъде изграден транспортируем прототип, който може да се побере в кутия с размер на микровълнова печка. Планът предвижда и разработка на софтуер за автономна работа на MIRA.

По време на предстоящия полет в орбита инженерите искат да проучат характеристиките на машината в условия на нулева гравитация. В бъдеще – след 50 или 100 години – роботи като MIRA ще станат част от стандартното оборудване на космическите кораби, за да се справят, например, със случай на апендицит на някой от членовете на екипажа.

Коментар