САЩ са готови да субсидират и тайвански чипмейкъри

TSMC може да се облагодетелства от закона за чиповете, приет от Конгреса на САЩ
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Тайвански компании ще могат да получават субсидии по Закона за чиповете, приет от Конгреса на САЩ, стана ясно от напрегнатото посещение на Нанси Пелоси вчера на острова.

Кризата с полупроводниците по време на пандемията засили загрижеността на американските власти относно високата степен на зависимост на повечето национални производители от доставките на чипове от Тайван. Затова председателката на долната камара на Конгреса на САЩ се срещна с представители на местния полупроводникова индустрия, вкл. TSMC.

Подобно на други подробности от посещението на американския служител на острова, обстоятелствата на тази среща не се афишират особено, но Nikkei Asian Review съобщава, че Пелоси е провела разговор с председателя на борда на директорите на TSMC Марк Лиу. По време на разговора им е засегната възможността за предоставяне на субсидии на компанията за изграждане на предприятие за чипове в Аризона.

Основателят на TSMC Морис Чанг, който от няколко години е в заслужена почивка, също се е срещнал с Нанси Пелоси, според неназовани източници.

Пелоси направи публично изявление след приемането на пакета от Закони за чиповете и науката от Конгреса на САЩ миналата седмица: „Това отваря възможности за нас да имаме по-добър икономически обмен. Предприемаческият дух, интелектуалната сила и ресурси на Тайван и успехът на местната технологична индустрия се превърнаха в пример за подражание. Искаме да разширим отношенията си”.

Следващият етап от азиатската обиколка на Нанси Пелоси се очаква да бъде визита в Южна Корея, която президентът на САЩ Джоузеф Байдън успя да посети през последното тримесечие, подписвайки силициева подложка с образци от първите 3-нм чипове, произведени от Samsung Electronics.

В интервю за CNN по-рано тази седмица председателят на TSMC Марк Лиу определи като неразумни опасенията, че Китай се стреми да завземе Тайван, за да получи контрол над най-големия производител на чипове по договор в света. Според него, никой няма да може да завземе властта в TSMC, тъй като в случай на нахлуване сложните индустриални взаимоотношения и технологични процеси ще бъдат необратимо нарушени.

Бизнесът на TSMC зависи от предаването на информация в реално време от Европа, Япония и САЩ, както и от доставката на консумативи и софтуер за отстраняване на проблеми, казва Лиу. Няколко страни участват в технологичната верига и ако военните действия я нарушат, тогава абсолютно всички ще загубят от това.

Коментар