Accenture купува бизнеса на Sentia в Нидерландия, Белгия и България

Сделка между Accenture и Sentia ще подпомогне дигиталната трансформация на бизнесите
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичната компания Accenture сключи сделка по придобиване на бизнеса на Sentia на територията на Нидерландия, Белгия и България. Стойността на сделката не беше обявена.

Sentia е консултантска фирма със седалище в Нидерландия, специализирана в областта на облачните технологии. Основният ѝ фокус е управление на миграцията към публичния и частния облак и предоставяне на услуги за мониторинг на потребителското преживяване във виртуална среда.

Екипите на Sentia в трите страни, обхванати от придобиването, наброяват близо 310 специалисти, обучени и придобили над 500 сертификата. Всички те стават част от Accenture Cloud First – екипът, който работи по проекти в сферата на облачните технологии. Българският екип на Sentia се присъединява към технологичното звено на Accenture у нас.

Accenture придобива Sentia в момент, когато предимствата на облака стават все по-очевидни за компании от различни бизнес сектори. От една страна, миграцията прави вътрешните процеси по-комплексни, а от друга – разкрива нови възможности пред организациите, вкл. навигиране на различни архитектурни решения, въвеждане на технологични иновации и повече гъвкавост в адаптацията към променящите се регулации.

„Включването на специалистите на Sentia в технологичните ни проекти ще ускори процесите към миграция и модернизация на предоставяните услуги. В допълнение, ще позволи оптимално разпределение на задачите в екипа, създавайки възможност за съдействие на повече бизнеси – в публичния и частния облак, но и всичко, което стои между тях”, коментира сделката Картик Нарейн, глобален мениджър на Accenture Cloud First.

Понастоящем Sentia предоставя консултации и реализира проекти като част от хибридна и мулти-облачна стратегия. Сред дейностите, които тя обхваща, са облачна трансформация и миграция. Компанията дава възможност за мониторинг на потребителското преживяване в дигитална среда.

„В резултат от придобиването на Sentia от Accenture, сега можем да надградим своя опит както в публичния, така и в частния облак, и да ускорим трансформацията на нашите бизнес клиенти в Нидерландия и Белгия, с цел постигане на по-добри резултати в мащаб”, сподели Иън Зейн, главен изпълнителен директор на Sentia.

В допълнение към своя бизнес в Нидерландия и Белгия, Sentia оперира и на територията на Дания. Датското звено не е част от придобиването и ще продължи да действа самостоятелно, като част от бранда Sentia, с подкрепата на основния акционер на компанията – Waterland Private Equity.

Коментар