Tesla повдигна завесата пред хуманоидния си робот

Това са ръцете на разработвания от Tesla хуманоиден робот Optimus
(снимка: Tesla)

Американската компания Tesla предизвика любопитството на медиите с първото „тийзър” изображение с ръцете на прототипа на своя хуманоиден робот Optimus. Това се случи преди събитието AI ​​Day #2. Предварителната премиера на робота трябваше да се състои на 19 август, но наскоро шефът на компанията Илон Мъск съобщи за промяна в плана.

Миналата година, на първия Ai Day, Tesla се фокусира основно върху системата за автономно шофиране. В допълнение, разработчикът обяви суперкомпютъра Dojo и планове да пусне хуманоиден робот Optimus.

Очакваше се AI Day #2 да се проведе точно една година след първия, но Мъск обяви, че събитието е пренасрочено за 30 септември. Бизнесменът обеща, че забавянето ще позволи на Tesla да покаже на събитието готов, работещ прототип на Optimus.

На събрание на акционерите тази седмица Илон Мъск разкри ново изображение на Optimus, за да рекламира Tesla AI Day #2. То показва ръцете от вероятно истински прототип на робота.

На фона на нестихващи критики Мъск увери, че производството на робота вече е планирано за 2023 г., което се приема от анализаторите като много ранна дата за такъв амбициозен проект. Шефът на Tesla обаче заяви, че разработването на робота е приоритет за компанията през 2022 г.

Сега мениджърът препотвърди намерението си да направи бизнеса с роботи на Tesla по-голям от този с електрически автомобили и добави, че Optimus ще стане по-важен от транспорта в дългосрочен план.

Хуманоидният робот Optimus ще се използва в производството, търговията и бита
(снимка: Tesla)

В едно от изявленията си Мъск дори твърди, че създаването на хуманоидни машини ще помогне за решаване на проблема с недостига на работна ръка и като цяло ще намали производствените разходи в индустрията. Очаква се Tesla да внедри робота в завода си в Тексас, който започна работа тази пролет.

За реализиране на проекта Tesla възнамерява да използва своя опит в силовата електроника и батериите, както и в системите, базирани на алгоритми за изкуствен интелект. Първоначално роботът ще бъде програмиран да изпълнява най-простите повтарящи се задачи в производството, но с течение на времето ще се усъвършенства за по-широк набор от задачи за нуждите на търговски компании и обикновени потребители.

Коментар