Intel ще строи завод в Италия, до дни става ясно къде

Италия фигурира в плановете на Intel за инвестиции в европейско производство
(снимка: Intel)

До края на август италианските власти трябва да вземат решение за мястото, на което Intel ще построи новия си завод за чипове. През март американската корпорация обяви намеренията си да изгради предприятия и изследователски центрове в Европа и този план вече се реализира.

Intel обеща да похарчи до 80 милиарда евро за нови предприятия в Европа през следващите десет години. Италия фигурира в плановете на гиганта като място за изграждане на завод за тестване и опаковане на чипове. Сега местните власти имат срок до края на август да изберат мястото, на която ще бъде построена фабриката.

Графикът се определя от изборите, насрочени за 25 септември, а правителството на премиера в оставка Марио Драги ще сключи споразумение с Intel до края от август, твърди Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с проекта.

Бюджетът за строителството ще достигне 5 милиарда долара, според най-консервативната оценка, а италианските власти са готови да субсидират до 40% от стойността на проекта. Като географски фаворити се очертават регионите Пиемонт с административен център Торино и Венето с център Венеция.

Пиемонт е втората по големина територия в Италия, както и център на голям индустриален клъстер, обслужващ интересите на автомобилната индустрия. На първия етап дори е обсъждана възможността за изграждане на предприятие на остров Сицилия.

Италианските власти са резервирали над 4 милиарда евро от общо 45 милиарда, отпуснати за финансиране на европейската полупроводникова индустрия преди края на това десетилетие.

Правителството преговаря и с френско-италианската STMicroelectronics, която миналия месец се съгласи да изгради съвместно предприятие с GlobalFoundries във Франция, с тайванските TSMC и MEMC Electronic Materials, както и с израелската Tower Semiconductor, наскоро придобита от Intel.

Коментар