Каква ще бъде рецесията? Версията на Илон Мъск

Пикът на инфлацията е преминат, смята Илон Мъск, но Tesla не е готова да намали цените
(снимка: CC0 Public Domain)

Формирането на макроикономически прогнози е сигурен път към катастрофа, пошегува се Илон Мъск в речта си на годишното събрание на акционерите на Tesla. Но веднага след това каза, че динамиката на цените на стоките, закупени от компанията, му позволява да определи времето и естеството на началото на рецесията.

Рецесията ще бъде лека, с продължителност година и половина, прогнозира Мъск, цитиран от CNBC. Наскоро той отбеляза, че цените на стоките, закупени от Tesla, са започнали да намаляват, въпреки че компанията все още не е готова да говори за корекция на цените на собствените си продукти.

По-рано Мъск обясни, че Tesla ще намали цените на електромобилите си, когато поскъпването на материалите спре или започне известно поевтиняване. Автомобилният производител агресивно повишава цените си тази година, понякога с до 10 000 долара наведнъж.

Мъск обясни политиката на Tesla с необходимостта да защити компанията от бъдещи колебания на цените, тъй като производството на електрически автомобил, поръчан от клиент, и доставката му сега отнемат няколко месеца, а пазарната ситуация се променя драстично.

Според него, пикът на инфлацията вече е преминат и ако се наблюдава рецесия, тя ще бъде относително лека и няма да продължи повече от 18 месеца.

Обсъждайки с акционерите плановете за разходи през следващите години, шефът на Tesla обясни, че средствата ще бъдат насочени основно към разширяване на производството и научни изследвания. Не е изключено обаче обратно изкупуване на акции, но това ще зависи от икономическата ситуация и общото благосъстояние на самата компания.

Междувременно, Илон Мъск подчерта, че миналата година Tesla е получила 3 ​​милиона автобиографии от кандидати за работа и заедно със SpaceX е едно от най-атрактивните работни места за студенти по инженерство. И двете компании са готови да обменят наетите специалисти помежду си, ако служителите проявят интерес към това.

Накрая, Мъск заяви, че Tesla би се справила добре и без него като главен изпълнителен директор, дори ако е отвлечен от извънземни. Но по-късно уточни, че няма да напусне този пост по собствено желание.

Коментар