Азия движи напредъка в автономните влакове

Азиатско-тихоокеанският регион ще е мястото на най-динамично развитие на автономни влакове до 2030 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на автономни влакове се оценява на 8,3 милиарда долара през 2022 г. Той ще нараства със среден годишен темп от 5,1% в периода от 2022 до 2030 г., за да достигне 12,3 милиарда долара. Азиатско-тихоокеанският регион ще има водеща роля за това, следван от Европа.

Положителният влаков контрол (PTC) се оценява като най-бързо развиващият се сегмент на пазара на автономните влакове. Това е система за управление, която надеждно и функционално предотвратява сблъсъци между влакове, дерайлиране при превишена скорост, навлизане в установените ограничения на работната зона и движението на влак през стрелка на главната линия в неправилно положение.

Всичко това се постига на база технологии – комуникационни, сензорни и изчислителни. С развитието на инфраструктурата и урбанизацията, търсенето на системи за контрол на безопасността се увеличава, осигурявайки тласък на PTC пазара.

Сегментът на товарните превози се оценява като най-бързо развиващият се на пазара на автономни влакове през периода до 2030 г. Приложението на автономни влакове за пътнически и товарни превози, предвид необходимостта от ефективност на транспорта, ще бъде сред ключовите фактори за развитието на пазара.

Водеща роля за динамиката на пазара ще има азиатско-тихоокеанският регион. Там е огромна нуждата от бърза транспортна свързаност. Високият темп на увеличаване на населението в страни от региона като Китай и Индия засили необходимостта от разширяване на съществуващата железопътна инфраструктура.

Регионът вече е известен със своите дръзки проекти за високотехнологични влакови линии. Въпреки това обаче ключовите играчи на пазара на автономни влакове са Alstom (Франция), Siemens (Германия), Hitachi (Япония), Wabtec Corporation (САЩ) и Thales Group (Франция).

Коментар