Бизнесът с чипове забавя темпо в очакване на рецесия

Глобалните продажби на полупроводници се забавят на фона на признаци за рецесия
(снимка: CC0 Public Domain)

Ръстът на световния пазар за полупроводници забавя темпо вече за шести пореден месец. Анализаторите виждат в това още един знак, че глобалната икономика влиза в рецесия на фона на повишаващите се лихви и негативните геополитически фактори.

Продажбите на чипове през юни 2022 г. са се увеличили с 13,3% на годишна база, а ръстът през май е бил 18%, според Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA). Шестте поредни месеца са най-дългият период на спад в растежа от началото на търговската война между САЩ и Китай през 2018 г.

Фактори, общи за всички сектори на икономиката, допринасят за забавяне на растежа в бизнеса с полупроводници: това са повишаване на основните лихвени проценти от централните банки за борба с инфлацията, събитията в Украйна и блокирането заради пандемията в Китай – заедно, тези фактори има депресиращ ефект върху международната търговия, отбелязва Блумбърг.

Така например, Южна Корея, най-големият производител на чипове памет в света, постигна само 2,1% увеличение на износа на чипове през юли, докато през юни регистрира ръст от 10,7%. Като цяло темпото се забавя за четвърти пореден месец, но през юни акциите на компаниите за полупроводници показаха рекорден ръст за последните шест години.

Подобна картина се наблюдава и в Тайван, друг основен играч в световната полупроводникова индустрия. През юни и юли както производството, така и търсенето намаляха, като най-голям спад беше регистриран при поръчките за износ.

Наблюдава се отрицателна динамика в производството на най-големите пазари: продължават блокиранията в Китай; БВП на САЩ намалява в две последователни тримесечия, въпреки че Националното бюро за икономически изследвания упорито не го нарича рецесия; Европа свива производството, което влошава перспективите както за региона, така и за света.

В същото време Международният валутен фонд твърди, че световната икономика все още показва положителна динамика и забавянето на производството на чипове не е достатъчно доказателство за предстояща рецесия, въпреки че сочи към проблеми на икономиката, която е силно зависима от полупроводникови компоненти в повечето области.

Коментар