Застрашен е бизнесът на азиатските РС доставчици в САЩ

Топ производителите на PC от Азия нарушавали патенти, твърди американска фирма
(снимка: CC0 Public Domain)

Американска компания обвини няколко от най-големите производители на персонални компютри в нарушаване на нейни патенти и настоява Комисията за международна търговия на САЩ (USITC) да забрани вноса в страната на техните продукти.

VideoLabs атакува тайванските производители Acer, Asus и MSI, наред с китайските Lenovo и Motorola Mobility (собственост на Lenovo). Тя твърди, че компютрите и друго оборудване, произведено от изброените компании, работи с графични ускорители (GPU) с функции за обработка на видеосигнали, които използват патентовани технологии. USITC вече обяви, че разследва случая.

Китайските и тайванските компании са обвинени общо в нарушаване на четири патента. Съответната жалба е изпратена до USITC на 1 юли 2022 г. Комисията ще разгледа аргументите на ищеца и ако ги намери за убедителни, може да въведе забрана за продажба на определени продукти на азиатските производители в САЩ.

Acer, Asus, MSI, Motorola Mobility и Lenovo все още не са отговорили публично на обвиненията в нарушаване на интелектуалната собственост на VideoLabs.

Според данни на IDC за РС пазара през второто тримесечие, Lenovo, Acer и Asus са сред петте най-големи доставчици на персонални компютри в света. Lenovo заема първо място с доставки на 17,5 милиона компютъра през отчетния период и пазарен дял от близо 25%.

Тайванските конкуренти на Lenovo контролират по над 6% от пазара. Acer в частност е продала 5 милиона компютъра през второто тримесечие и държи 6,9% пазарен дял, докато Asus има 6,6% с доставените 4,7 милиона РС.

Коментар