Как да ускорим остарелия Android смартфон

Смартфонът може да работи бавно по различни причини, но има начини да се ускори
(снимка: CC0 Public Domain)

Подобно на компютрите, и смартфоните започват да работят по-бавно с течение на времето, в резултат на актуализации на софтуера, добавяне на нови приложения и други фактори. Колкото повече остарява устройството, толкова по-лоша става ситуацията. Но все пак има начини за подобряване на производителността, от които всеки потребител може да се възползва.

Причините за забавяне на скоростта на смартфона са най-различни и не всички могат да бъдат отстранени със собствени сили. Но има неща, които всеки може да направи, за да ускори работата на устройството си и в крайна сметка да изпита по-добро потребителско изживяване.

Недостатъчна памет

Една от най-честите причини за забавяне на смартфона е липсата на памет. Твърде многото инсталирани приложения не само заемат вградената постоянна памет, но могат активно да използват RAM паметта. Дори и да не използвате тези програми, те продължават да консумират системни ресурси.

Затова премахнете неизползваните приложения и игри, спрете тези, от които не се нуждаете в момента, от списъка с приложения, работещи във фонов режим, променете „живия” тапет на статична картинка и деактивирайте „джаджи”, които не ви трябват – всичко това ще помогне за увеличаване производителността на смартфона.

Актуализация на операционната система

Ако операционната ви система е доста стара, нейната актуализация може значително да повлияя на производителността към по-лошо. Ето защо, ако не сте готови да се примирите с влошено бързодействие, инсталирайте само актуализациите за сигурност, ако е възможно, или изобщо не инсталирайте никакви актуализации. Но имайте също предвид, че след известно време някои приложения може да спрат да работят, заради несъвместимост с остарялата операционна система.

Актуализация на приложенията

Тази точка е пряко свързана с предишната, тъй като актуализациите на операционната система принуждават разработчиците на софтуер да пускат нови версии на своите приложения. Естествено, те са оптимизирани за новата операционна система и за новите, по-модерни устройства, така че ще работят значително по-бавно на остарелите смартфони. Всичко това ще влоши производителността на устройството.

Следователно, или не актуализирате приложенията, като трябва да сте готови за момента, когато те ще откажат да работят изобщо или няма да работят правилно, или изберете „леките” им версии, каквито имат повечето популярни програми.

Вируси на телефона

Вашият смартфон може да започне да работи по-бавно и заради вируси. Струва си да проверите устройството с антивирусна програма – възможно е на него да има злонамерени приложения, които не само застрашават сигурността на вашите данни, но и консумират ресурсите на смартфона за свои собствени цели, забавяйки работата на останалите приложения. Много е вероятно премахването на вируси да помогне за ускоряване на смартфона.

Нулирайте фабричните настройки

Ако сте опитали всичко, но няма голям ефект, остава последният метод – нулиране до фабричните настройки. Преди това архивирайте данните си, за да не загубите важните неща, и след това използвайте менюто, за да върнете смартфона в начално състояние. Това трябва да възстанови скоростта на устройството за известно време, особено ако комбинирате хардуерното нулиране със съветите по-горе.

Важно е да разберете, че каквито и методи да използвате, никой не е отменил моралното и техническо остаряване на смартфоните, така че понякога единственият начин да получите бърза и нормално работещ джаджа е да закупите ново устройство, което отговаря на съвременните изисквания и може да работи без проблеми с най-новите версии на операционната система и с актуализирани приложения.

Коментар