Сравниха безпилотно такси с кацането на Луната

В безпилотните таксита Apollo няма помощен водач вътре в колата 
(снимка: Baidu Apollo)

Китайският интернет гигант Baidu получи разрешение да извършва комерсиални превози на пътници с напълно автономни автомобили, без помощник вътре в колата. От фирмата сравниха това събитие с кацането на Луната.

Още през април дъщерното дружество на Baidu, което разработва софтуер и хардуер за автономни превозни средства, се сдоби с право да извършва превоз на пътници с безпилотни таксита в определени райони на Китай, но само ако на предната седалка на водача има помощник. Сега Baidu ще пусне пет напълно безпилотни таксита в Ухан и Чунцин.

Колите ще обслужват клиенти в зони съответно от 13 и 30 квадратни километра през основната част от работния ден, от 9 сутринта до 5 вечерта, съобщи Ройтерс. За сравнение, американските оператори на безпилотни таксита в Калифорния могат да обслужват клиенти без шофьор зад волана в определени райони, но само през нощта – от 10 вечерта до 6 сутринта.

Безпилотните таксита на Baidu тръгват по улиците в китайските градове
(снимка: Baidu Apollo)

Представителите на Baidu реагираха много емоционално на получаването на такова разрешение от местните власти, сравнявайки събитието с кацането на човек на Луната по отношение на значението му за цялата индустрия.

Предполага се, че след приключване на преговорите с общинските власти Baidu ще започне да предлага подобни услуги в многомилионните китайски мегаполиси Пекин, Шанхай и Шенжен.

Коментар