Съд потвърди, че AI не може да бъде изобретател

Опитите AI да бъде признат за изобретател засега удрят на камък
(снимка: CC0 Public Domain)

Системите с изкуствен интелект не могат да бъдат автори на изобретения, респ. притежатели на патенти, реши федерален окръжен съд в САЩ, нанасяйки поредното поражение на експерта по роботика Стивън Талер, който се застъпва за признаване на авторски права на AI.

В решението си съдия Леонард П. Старк отбелязва, че няма нужда да се изследва абстрактно естеството на изобретението или правата, ако има такива, за системите с изкуствен интелект, тъй като патентното право ясно посочва, че само хората могат да притежават патенти.

Освен това законът нарича притежателите на патенти „лица”, като този термин означава човек, личност. „Законът за патентите изисква изобретателите да бъдат физически лица, тоест хора”, каза съдията.

По-рано Патентното ведомство на ЕС и Върховният съд на Австралия взеха подобни решения, въпреки че на Зеления континент федералният съд първоначално се произнесе в полза на признаването на AI системите като притежатели на патенти.

Според BloombergLaw, Стивън Талер няма да се откаже и планира да обжалва решението на окръжния съд със своя адвокат, наричайки подхода на съдията към патентното право „тесен и текстуалистичен”.

Коментари по темата: „Съд потвърди, че AI не може да бъде изобретател”

добавете коментар...

  1. :o)

    🙂 той е създаден да ви служи , сър 🙂

    само че се сещам и за един друг развой – “не за последен път говориха машините в този съд ” 🙂

Коментар