Премахват драскотини по колите със слънчева светлина

Полимерно покритие “лекува” драскотини по коли с 30 минути слънчева светлина (снимка: CC0 Public Domain)

Драскотините по колата ни причиняват особено неприятни изживявания, но в бъдеще те може да изчезват, преди дори да ги забележим. Учени от Корея са разработили покритие, което „лекува“ драскотини само за 30 минути, когато е изложено на слънчева светлина.

Новото покритие съдържа полимерна мрежа, базирана на акрил-полиол. По същество полимерите имат динамични химически връзки, които могат да се разпаднат в отговор на даден стимул и след това да се пренаредят в първоначалната си подредба. Точно на това разчита новото покритие, за да поправя дребни щети като драскотини по колата.

В случая стимулът е топлината, която се осигурява от органично фототермично багрило – то улавя инфрачервената светлина от слънцето. Багрилото е вградено в покритието. Тестове с мострен автомобил показват, че покритието „лекува“ драскотини за 30 минути на обедна слънчева светлина.

Ако половин час изглежда твърде дълго време, процесът може драстично да се ускори – при концентрирана светлина. Използването на лупа за фокусиране на слънчевата светлина върху белега го „закърпва“ за по-малко от 30 секунди.

Екипът изтъква няколко предимства на новото покритие пред съществуващите алтернативи. Използването на органични фототермични багрила означава, че е нужна много по-малко енергия, за да работи технологията, в сравнение с обикновените неорганични версии, които обичайно изискват топлинни пистолети или концентрирана UV светлина.

По-щадящите покрития от този вид пък изискват повече време – до една седмица. Наред с това новото покритие може да поправи драскотина на едно и също място многократно, за разлика от самовъзстановяващите се материали, които изискват нанасяне всеки път.

И ако това не е достатъчно, новото покритие е прозрачно, така че се слива с цвета на боята и може да се нанася чрез съществуващите методи с пръскане. И макар че автомобилите са основният сценарий на употреба, материалът може да се приложи и към други устройства като телефони или строителни материали.

Коментар