Индия обмисля да забрани евтините китайски смартфони

Евтините китайски смартфони подкопават бизнеса на индийските производители
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия възнамерява да ограничи продажбата на смартфони от китайски марки, които струват под 12 000 индийски рупии (около 150 долара). Очаква се това да помогне на местните фирми да изтласкат китайските производители от „бюджетния” сегмент на втория по големина пазар на смартфони в света.

Според източници на Блумбърг, плановете на индийските власти са породени от опасенията им, че присъствието на китайски марки като Realme и Transsion се отразява на бизнеса на местните производители. Ограничителните мерки могат да навредят на компании като Xiaomi, които разчитат на индийския пазар за по-нататъшен растеж, тъй като пазарът на смартфони в самия Китай се свива, включително поради огнища на Covid-19.

По данни на Counterpoint, смартфоните под 150 долара заемат една трета от всички продажби през второто тримесечие в Индия, а на китайските марки се падат 80% от тях. Остава неясно дали властите в страната ще обявят официално новата политика или ще използват неофициален натиск върху китайските марки.

В случай на забрана, общите доставки на смартфони Xiaomi могат да намалеят с 11-14% годишно (с 20-25 милиона копия), изчислява Блумбърг. Компанията всъщност притежава 25% от бюджетния сегмент в Индия – това е най-важният пазар за доставчика, като според IDC две трети (66%) от смартфоните на Xiaomi струват под $150 в страната.

Индийските власти вече оказват натиск върху китайските производители с разследвания на дейностите на Xiaomi, Oppo, Vivo и други играчи на пазара. По-специално, телекомуникационното оборудване на Huawei и ZTE вече е де факто забранено, а Honor обяви действителното оттегляне от Индия „по очевидни причини”.

В същото време ограничителните мерки вероятно няма да засегнат играчи като Apple и Samsung, тъй като враждебността на индийските власти към китайските продукти има и геополитически корени. Ситуацията се влоши през лятото на 2020 г., когато няколко индийски войници бяха убити при сблъсък на китайско-индийската граница. Индия вече забрани повече от 300 популярни китайски приложения, включително WeChat и TikTok, и отношенията между страните остават меко казано обтегнати.

Преди влизането на китайските компании в Индия с евтини и функционални смартфони, местните производители Lava и MicroMax имаха дял от почти 50% на вътрешния пазар. Но нарастващата популярност на „китайците”, според местните власти, „не се основава на свободна и честна конкуренция”. Този аргумент не е неоснователен, тъй като индийските подразделения на китайски компании, въпреки високите продажби, редовно отчитат загуби.

Коментари по темата: „Индия обмисля да забрани евтините китайски смартфони”

добавете коментар...

  1. аз

    А какво пречи на измамниците да предложат телефони по 160 $ и по 200

Коментар